Datum objave: 11. Ožujak 2020

UTJECAJNE HRVATSKE ŽENE / Među nagrađenima su i žene koje promiču Šibenik iako nisu Šibenčanke

Diana Ferić
Diana Ferić

The Croatian Women's Network™/Mreža hrvatskih žena peti je put u Zagrebu, u hotelu Westin, dodijelila nagrade ''Utjecajne hrvatske žene'' i ''Buduće liderice'' uglednim dobitnicama iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Bolivije. Među njima su i dvije žene koje imaju veze sa Šibenikom - glazbenica  Tommi Mischell koja je nagrađena na području kulture i umjetnosti i Marina Aleksandra Rukavina iz Hrvatske u kategoriji vodstvo i inovacije. Tommi Mischel je, kao što je poznato zaljubljenica  šibenskog festivala Večeri dalmatinske šansone na kojem je i nastupala, a Marina Aleksandra Rukavina je već godinama radi na projektu  osnivanja spomen područja  "Ruža Hrvatska" na  Žirju. Taj, kao i projekt osnivanja Doma hrvatske ratne mornarice od 7. st. do danas, na kojem radi, uvrstile su  je u tu skupini uspješnih žena.

Čestitajući dobitnicama, osnivačica Mreže hrvatskih žena (MHŽ) Caroline Spivak istaknula je da je vrijeme žena konačno stiglo. ''Žene se sve više uključuju u gospodarstveni i poduzetnički život, politiku i diplomaciju i sve više dolaze do izražaja. Važno je da potičemo jedna drugu, da ulazimo u društvene sfere kako bismo postigle promijene", poručila je.

''Ponosni smo pokrovitelji ove prelijepe manifestacije. Moje Hrvatice, čestitam na svim postignućima i na svemu što činite za svoju domovinu, a na dobrobit sviju nas'', rekao je državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas. Svečanoj dodjeli nagrada prethodila je međunarodna konferencija ''Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!'' održana u dvorani Matis absolute lounge, pod gleslom ''Žene pokretači promjena''. Prava žena, njihovo osnaživanje i ravnopravnost, pitanja su temeljnih civilizacijskih vrijednosti, važna kako za Republiku Hrvatsku, tako i za sve članice Europske Unije, čulo se na konferenciji. Ove je godine održana u svjetlu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije pa je u njezinu fokusu bio položaj žena u politici i diplomaciji.

Strategija rodne ravnopravnosti Europske komisije 2020.-2025. navodi da je samo 7,5 posto predsjednica uprava i 7,7 posto glavnih direktorica, samo 22 posto programerki koje se bave umjetnom inteligencijom i 39 posto zastupnica u Europskom parlamentu. ''Potrebno je daljnje jačanje ženskog poduzetništva, kao i institucionalna potpora za poduzetničke projekte žena'', zaključio je Velibor Mačkić te u ime Predsjednika Republike Hrvatske čestitao dobitnicama nagrada Croatian Women's Network/Mreže hrvatskih žena.

Ovogodišnje dobitnice:

. 1.  Sonja Breljak – Germany – Arts & Culture
2.  Liliana Canadić – Canada – Leadership & Innovation
3.  Debbie Ćosić – Canada – Entrepreneurship
4.  dr. sc. Rozelindra Čož-Raković – Republic of Croatia – Science & Technology
5.  Ana Ganza – Canada – Arts & Culture
6.  dr. Suzana Hlatki-Matijević – Republic of Croatia – Leadership & Innovation
7.  Goranka Horjan – Republic of Croatia – Arts & Culture
8.  Vedrana Jelušić Kašić – Republic of Croatia – Business
9.  prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak – Republic of Croatia – Science & Technology
10. Ankica Karačić – Germany – Arts & Culture
11. Elizabeta Kera – United States of America – Science & Technology
12. Silvija Kolar – Republic of Croatia – Leadership & Innovation
13. Patricia Avila Kuljiš – Bolivia – Arts and Culture
14. Mirjana Marčinko-Šmit – Republic of Croatia – Entrepreneurship
15. Viktorija Matin – Republic of Croatia – Philanthropy
16. Tommi Mischell – United States of America – Arts & Culture
17. Katarina Pejić – Germany – Arts & Culture
18. Martina Peranović – Republic of Croatia – Athletics
19. Marina Aleksandra Rukavina – Republic of Croatia – Leadership & Innovation
20. Ane Stražičić-Rodriquez – United States of America – Arts & Culture
21. Lucija Veličan – Austria – Business
22. Heidi Wohlfahrt Granić – United States of America – Arts & Culture

Iz kategorije: Vijesti