Datum objave: 10. Ožujak 2020

NEMA POSKUPLJENJA / JU NP Krka, za razliku od Plitvica, neće dizati cijenu ulaznica, a za održivo gospodarenje primjenjuju posebne mjere

Diana Ferić
Diana Ferić

Poskupljenje ulaznice u NP Plitvice od 1. lipnja ove godine s 250 na 300 kuna  naišlo je na osudu javnosti. Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svijetu, što uprava opravdava činjenicom da je to svjetska destinacija prirodne baštine koja je zbog gužvi ugrožena, pa broj posjetitelja treba ograničiti. U svakom slučaju, četveročlanoj obitelji će za obilazak tog nacionalnog parka trebati više od 800 kuna,a kolege u Slobodnoj Dalmaciji izračunale su da  se uz cijenu jedne i pol ulaznice u NP Krka u SAD -u mogu obići svi njihovi nacionalni parkovi.

Cijene ulaznica za NP „Krka“ u 2020. ostaju iste kao i u 2019. godini, kako doznajemo u Javnoj ustanovi NP "Krka". To znači da je individualna cijena 200 kuna za odraslu osobu i 120 za dijecu od 7. do 18. godina. Ako se cijena uspoređuje s drugim nacionalnim parkovima u svijetu i ona je dosta visoka, ali barem se ne mijenja.  

U JU NP "Plitvice" objašnjavaju   kako je povećanje cijene ulaznice u cilju postizanja održivog gospodarenje. "U posljednje dvije godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda te očekujemo da ćemo u lipnju na konferenciji UNESCO-a dobiti pozitivno mišljenje za 2019., ali na održivom gospodarenju moramo ustrajati i dalje", kažu u upravi tog nacionalnog parka, kako prenosi Jutarnji list.

U JU NP "Krka" poduzimaju druge mjere radi disperzije posjećenosti i smanjivanja pristiska na Skradinski buk koji je i dalje najatraktivniji a to su mjere prostorne i vremenske disperzije posjetitelja prema uzvodnim lokalitetima kao i mjera ograničenja broja posjetitelja na Skradinskom buku .

" Najveći dio infrastrukturnih ulaganja od 2012., kada je uređena 8,5 km duga poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, jedna od najljepših u Hrvatskoj, do 2014., kada je za posjetitelje otvorena sama Oziđana pećina, pretpovijesni lokalitet iznad Roškoga slapa, do koje vodi 517 drvenih stepenica položenih na stijenu, usmjeren je na uzvodne lokalitete, kako bi se ostvarila kvalitetna prostorna i vremenska disperzija posjetitelja. Pritom je namjera ponuditi drugačije sadržaje i oblike posjećivanja, prilagođene posjetiteljima koje zanimaju aktivan boravak u prirodi i edukacija. Posjetiteljski centar u Laškovici otvoren je kao polazišna točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke. Prvotna namjera ovoga centra jest da zaživi kao mjesto za odmor, informiranje i planiranje obilaska Parka. Ali u pozadini ovog, kao i brojnih drugih projekata koje Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ provodi, jest oživljavanje djelatnosti lokalnog stanovništva. Laškovica, malo mjesto tri kilometra udaljeno od Roškoga slapa, na putu je da postane središte mreže pješačkih i biciklističkih ruta uz rijeku Krku. Ukupno je uređeno 47 km poučno-pješačkih staza i 470 km biciklističkih ruta.Uzvodni tok Krke, uz ostatke pet srednjovjekovnih utvrda, ističe se ostacima rimskog vojnog amfiteatra, uređenog za posjećivanje, kao i arheološkom zbirkom u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima, istraživačko-volonterskom i edukacijskom centru u nastajanju u sklopu projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj", kažu u JU NP "Krka".

Iz kategorije: Vijesti