Datum objave: 27. Veljača 2020

STRAH PRAZNI POLICE DUĆANA/ Trgovački lanci potvrdili da je zbog koronavirusa na sceni šopingomanija

Diana Ferić
Diana Ferić

U Šibeniku se baš ne vidi da su građani u strahu od koronavirusa ispraznili police, ali u Zagrebu je izgleda drukčija situacija. Prvi potvrđeni slučajevi koronavirusa u Hrvatskoj izazvali su kriznu šopingmaniju pa su se po trgovačkim centrima počele prazniti police s dezinfekcijskim sredstvima, ali i trajnim proizvodima poput konzervi, piše Index.hr

Očito je da povjerenje u institucije nije baš na najvišoj razini jer država ima robne rezerve koje se mogu koristiti u slučaju nekakvih izvanrednih situacija zbog kojih bi došlo do prekida opskrbe, no dio građana ipak vjeruje vlastitim rezervama.

Da građani zaista posljednjih dana pojačano kupuju, kao što se moglo vidjeti iz objava fotografija praznih polica na društvenim mrežama, potvrdili su nam i iz najvećeg trgovačkog lanca - Konzuma. No, isto tako kažu da su im, unatoč povećanoj potražnji, skladišta dobro popunjena te da su svoje zaposlenike pripremili za ovu situaciju.

Konzum: Potražnja jest povećana, ali...

“Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama, kao i u Konzumovoj internetskoj prodavaonici. Najveća je potražnja za osnovnim namirnicama za pripremu jela, konzerviranom i zamrznutom hranom te sredstvima za čišćenje i higijenu. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni.

Konzum, kojem su sigurnost i zdravlje kupaca i zaposlenika na prvom mjestu, poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Provodimo pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo pripremili i edukacijsku uputu za sve naše zaposlenike. Poduzimamo sve mjere kako bi naši kupci mogli neometano obavljati kupovinu”, poručuju iz Konzuma.

Spar: Povećan je promet, ali opskrba funkcionira normalno

U Sparu je također zabilježen povećan promet, no također kažu da nema nikakvih problema s opskrbom.

“I dalje je zabilježen veći promet u našim trgovinama. Naše trgovine se konstantno pune robom i opskrbni lanac funkcionira normalno. Dobavljači redovno isporučuju dodatne količine robe te kontinuirano brinemo da imamo dovoljne količine potrebne robe za naše kupce. Pratimo najnovije informacije te smo u kontaktu s nadležnim institucijama i slijedimo sve upute kako bismo osigurali maksimalnu zaštitu za svoje zaposlenike i kupce”, kažu iz Spara.

Lidl: Kupuju se konzerve i sredstva za dezinfekciju

Slično je i u Lidlu iz kojeg također potvrđuju povećan promet, pogotovo trajnih proizvoda i sredstava za dezinfekciju.

"Lidl Hrvatska posljednjih par dana bilježi iznadprosječnu prodaju trajnih proizvoda, konzervirane hrane te sredstava za dezinfekciju. Što se tiče zaliha, pomno pratimo situaciju i učinit ćemo sve kako bismo osigurali opskrbu namirnicama", kažu iz Lidla.

Iz kategorije: Vijesti