Sidebar Menu

Datum objave: 27. Veljača 2020

KORIZMA / Papa Franjo: Postiti znači odreći beskorisnih stvari - mobitela i televizije i uzaludnih riječi - brbljanja, ogovaranja i verbalnog nasilja na Internetu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ugasimo televizor, odvojimo se od mobitela, odustanimo od brbljanja i verbalnoga nasilja, i pođimo s Isusom prema brojnim pustinjama koje nas okružuju, u hodu ljubavi koji obuhvaća siromašne, starije osobe i odbačene. Te je riječi vjernicima uputio papa Franjo kako bi ih potaknuo da se povežu s evanđeljem, da Gospodinu kažu „ti“, da se posvete „ekologiji srca“ koje je, kako je rekao, zagađeno s previše verbalnoga nasilja koje internet još pojačava. Koriza je vrijeme kada valja ugasiti televizor i otvoriti Bibliju, kazao je papa Franjo, To je vrijeme u kojemu se trebamo odvojiti od mobitela i povezati se s evanđeljem.

-Kad sam bio dječak nije bilo televizije, ali je bio običaj da se ne sluša radio. Korizma je pustinja, vrijeme za odricanje, za odvajanje od mobitela i povezivanje s evanđeljem – ponovio je Papa te dodao – To je vrijeme u kojemu se trebamo odreći uzaludnih riječi, brbljanja, govorkanja, ogovaranja, te razgovarati s Gospodinom i reći mu „ti“. Korizma je vrijeme u kojemu se imamo posvetiti zdravoj ekologiji srca i počistiti ga.

Internet pojačava verbalno nasilje

Živimo u sredini zagađenoj s previše verbalnoga nasilja, s mnogo uvredljivih i štetnih riječi koje mreža još pojačava. Danas se vrijeđa kao kad se kaže „Dobar dan“. Preplavljeni smo praznim riječima, reklamama, podmuklim porukama. Navikli smo se o svima čuti svašta te bismo mogli pasti u svjetovnost zbog koje bi nam srce moglo obamrijeti, a ne postoji bypass koji bi to mogao popraviti, nego samo tišina. Teško razlikujemo glas Gospodina koji nam govori, glas savjesti, glas dobra. Pozivajući nas u pustinju, Isus nas poziva da poslušamo ono što je važno, bitno.

 

Postiti znači znati se odreći beskorisnih stvari

Razmisle o svojemu životu. Koliko nas beskorisnih stvari okružuje! Želimo tisuću stvari koje izgledaju potrebne, a zapravo nisu. Kako bi nam bilo dobro osloboditi se mnogih površnih stvarnosti da bismo otkrili ono što je važno, kako bismo pronašli lica onih koji su nam blizu! I u tomu nam Isus daje primjer, i to posteći. Postiti znači znati se odreći beskorisnih stvari, suvišnih, kako bismo išli do onoga bitnoga. Valja postiti ne samo da bismo smršavili; postiti znači ići upravo na bitno; znači tražiti ljepotu jednostavnijega života.

 

Korizmeni je hod ljubavi prema najslabijima

U našoj blizini ima mnogo pustinjā, mnogo samih osoba. To su sami i napušteni ljudi. Koliko je siromašnih i starijih ljudi pokraj nas, i žive u tišini, bez buke, marginalizirani i odbačeni! Ali govor o njima nije zanimljiv javnosti. Mnogo je šutljivih pogleda koji traže našu pomoć. Korizmeni je hod ljubavi prema najslabijima.

Korizmeni hod čine molitva, post, djela milosrđa, kako bi nas iz smrti doveli do života , poručuje papa Franjo. Uđimo s Isusom u pustinju, izići ćemo iz nje uživajući Uskrs, snagu Božje ljubavi koja obnavlja život. Nama će se dogoditi ono što se događa pustinjama koje u proljeće procvatu, koje iznenada, daju da izbiju pupoljci i biljke. Uđimo u tu pustinju korizme, slijedimo Isusa u pustinji; s Njim će naše pustinje procvasti. 

Izvor & foto: vatikanews

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam