Datum objave: 26. Veljača 2020

MINISTAR POTVRDIO / U Hrvatskoj zabilježen drugi slučaj zaraze koronavirusom, ali nema razloga za paniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Još je jedna osoba u Hrvatskoj zaražena coronavirusom i to brat mladića za kojeg se jučer utvrdilo da je pozitivan na taj virus, a koji je boravio u Milani na utakmici Lige prvaka. Njegova djevojka koja je bila s njim je negativna na taj virus, potvrdio je jutros Vili Beroš, ministar zdravstva RH. To su za sada dva potvrđena slučaja zaraze tim virusom u Hrvatskoj.

Beroš je pojasnio okolnosti zaraze brata prvog zaraženog. "To je bilo i očekivano, naime brat prvog pozitivnog bolesnika također je pozitivan, također ima lakšu kliničku sliku. Dok je dobro da je njegova djevojka negativna, ona je zadržana i dalje na promatranju pa će se pratiti njeno stanje", rekao je.

Svi ostali za koje se sumnjalo da imaju coronavirus su negativni pa tako i devetorica radnika iz Karlovca koji su radili u jednoj tvornici u Lombardiji u kojoj je 20 osoba zaraženo tim virusom.

Stožer civilne zaštite izdao je priopćenje u kojem se informira građane o potencijalnim koracima u slučaju da sumnjaju na zarazu koronavirusom.

" Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u spomenutim talijanskim regijama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112. Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore spomenutim talijanskim regijama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa - priopćili su iz Stožera civilne zaštite. 

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu.

Upite vezane uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske možete slati na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske će kontinuirano pratiti daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju",   kaže se u priopćenju. 

i

Iz kategorije: Vijesti