Datum objave: 25. Veljača 2020

ZAPOŠLJAVANJE INVALIDA / Julija Karadakić jedini je prijavljeni nezaposleni 100 postotni invalid u Šibeniku, u fazi je traženja posla

Diana Ferić
Diana Ferić

Devetnaestogodišnja djevojka Julija  Karadakić, invalid  u kolicima prvi je 100 postotni invalid koji se prijavio na Zavod za zapošljavanje, u Područni ured Šibenik nakon tri godine. Završila je srednju ekonomsku školu i  po struci je upravi referent. Za vjerovati je da ne bi trebala imati problema kod pronalaženja posla s obzirom na obvezu poslodavaca koji zapošljavaju više od 20 radnika i moraju imati tri posto invalida, inače plaćaju kaznu.

Julija je kroz  različite aktivnosti pokazala kako pokušava normalno živjeti  unatoč svom teškom tjelesnom hendikepu pa u Udruzi Aurora u Šibeniku, koja okuplja oboljele od cerebralne paralize i druge teške invalide, vjeruje da će Julija brzo naći svoje mjesto na tržištu rada. Prvakinja je Hrvatske u parakarateu, a nedavno je upisala i autoškolu. 

"Julija je krasna djevojka, puna optimizma. Razmišljala je o odlasku na fakulteta, ali za sada je ipak odlučila pokušati naći posao sa srednjom školom. Nadamo se da će poslodavci u Šibeniku znati cijeniti njezin trud i volji i da će, ako bude za određeno mjesto ispunjavala sve tražene uvjete, dobiti prednost kod zapošljavanja", kaže Marijana Rajić, predsjednica Udruge Aurora.  

"Nastojim da mi kolica ne predstavljaju problem u svakodnevnom životu, ali nažalost postoje situacije kad mogu biti prepreka. No, kako volim reći i kako vjerujem, svaka prepreka je savladiva"; ističe Julija koja vjeruje da joj to što je u kolicima neće biti prepreka da vrlo brzo nađe posao.

U Područnom uredu  HZZ -a u Šibeniku doznajemo kako u protekle  tri godine kod njih nije registrirana niti jedna osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima. Tijekom 2015. godine  u evidenciji nezaposlenih osoba bila je  evidentirana jedna osoba s invaliditetom koja je zasnovala radni odnos nakon dva mjeseca,  a duga koja se prijavila u 2016. godini ostvarila je  invalidsku mirovinu nekoliko mjeseci nakon ulaska u evidenciju nezaposlenih osoba.

Kako neslužbeno doznajemo, Julija se javila na natječaj za posao u JU Tvrđava kulture u Šibeniku.

Zanimalo nas je ispunjavaju  li oni, budući da imaju više od 20 zaposlenih, zakonske odredbe o zapošljavanju invalida. Prema riječima Vere Bolanča Jergović, nemaju zaposlene invalide nego to rješavaju na drugi način.

"JUK Tvrđava kulture Šibenik posluje sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske, sukladno tome pridržavamo se i svih odredbi Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Zamjensku kvotu ispunjavamo suradnjom s poslovnim subjektima (čl. 5, stavak 5. Zakona o  profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Sukladno odredbama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN 157/2013, 152/14, 39/18 na snazi od 05.05.2018.) obveznik je kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Sukladno čl. 8, st. 5. (NN 152/14, 39/18) obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ustanova ispunjava zamjenskom kvotom, odnosno sklapanjem poslovne suradnje sa zaštitnom radionicom u kojem više od polovice radnika čine osobe s invaliditetom", kaže ona.

Gradska uprava Grada Šibenika također bi trebala zapošljavati invalide, ali za sada imaju samo jednog, ali zato svakog mjeseca plaćaju 3 600 kuna kazne jer nisu zadovoljili propisanu kvotu. Tvrde da je to zbog toga jer im se na natječaj invalidi ne javljaju.

"U Gradu Šibeniku zaposlena je jedna osoba s invaliditetom koja je upisana u očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom pri HZMO-U te za 3 osobe koje još nedostaju Grad plaća naknadu u visini cca 3600 kuna mjesečno budući da su poslodavci koji ne ispune obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom obveznici obračunavanja i plaćanja novčane naknade zbog nezapošljavanja osoba s invaliditetom. Jedinice lokalne samouprave su, prema Zakonu o službenicima i namještenicima, obvezne zapošljavati isključivo putem oglasa, odnosno natječaja. Tijekom dosadašnjih natječajnih postupaka nismo imali toliko zainteresiranih kandidata. Osobe s invaliditetom imaju prednost zapošljavanja, sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, pod jednakim uvjetima te moraju kao i ostali kandidati proći natječajnu proceduru", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ureda gradonačelnika.

U gradskoj upravi osiguran je pristup invalidima, ali veliki problem kod zapošljavanje ljudi u kolicima je i to što su uredski i drugi poslovni prostori neprilagođeni za njih pa im je pristup otežan ili gotovo nemoguć. To je slučaj s brojnim institucijama u Gradu 

Iz kategorije: Vijesti