Datum objave: 18. Veljača 2020

INAUGURACIJA ZORANA MILANOVIĆA / Inauguracijski govor kojim najavaljuje djelovanje za modernu Republiku Hvatsku bez klijentelizma i nacionalizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Zoranj Milanović  kloji od ponoći postaje peti hrvatski predsjednik održao je na današnjoj inauguraciji govor kojim je jasno pokazao da želi biti predstenik Republike Hrvatske, moderne demokratske države u kojoj  će u prvom redu biti nezavisni sudstvo, mediji i znanost, a poručio je da neće biti korekivni nego konstruktivni faktor, a jasno se odredio i prema razlici između nacionalizma i patriotizma. 

Evo naglasaka iz njegovog govora

"Zahvala onima koji su ovaj posao dužnost obavljali prije mene. Svima koji su dali maksimum od sebe...Izbori nisu metoda za pronalaženje istine. To je metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina birača može izglasati da ne postoji problem klimatskih promjena, ali to neće promijeniti istinu da taj problem postoji. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i pitanje želje naroda.

Ne kanim biti korektivni  nego konstruktivni faktor. Bit ću predan, transparentan, dosljedan. U vanjskoj politici ću se fokusirati na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet.  Dame i gospodo molim vas unaprijed za razumijevanje za sve moje buduće greške. One nisu namjerne, neće biti namjerne niti su ikad bile... Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima.

'Greške nikad neće biti namjerne s namjerom da nekoga povrijede ili ponize. Takve nikada nisu bile, barem se ja nadam', rekao je. 'Svakoga dana borit ću se da tu lošu praksu da se ljudima osporava patriotizam i dobre namjere u borbi za Hrvatsku prokazujem, jer nas ta praksa prati kao mramorna gromada, tamna sjena već 30 godina. Učinit ću sve da to prestane', rekao je Milanović.

'Ovo je kuća za sve nas, za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za generacije koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli i živjela Republika Hrvatska'.

Čini mi se da postoji samo jedan pravi put – puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste”, poručio je Milanović.

Hrvatska je dovoljno imućna i iskusna da može svima osigurati obrazovanje. Naša budućnost ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi.

Govorio je i o patriotizmu:

“Patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg ustava, a ne na mitovima”, poentirao je Milanović.

Istaknuo je da patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost muškarcima, ženama i djeci koji su poginuli i koji su patili za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu. "Patriotizam je i svijest o trijumfalističkim posrnućima koja su, nažalost, ponekad pratila naše pobjede u ratovima, pri čemu ne treba uspoređivati ili izjednačavati ta posrnuća", dodao je. Drugim riječima, Jasenovac i Bleiburg nisu isto.

Citirao je Yuvala Noaha Hararija i EKV, iznenađujuće veliki prostor u govoru dao temi kulture koju je inteligentno pozicionirao kao mnogo važniju nego što joj se u Hrvatskoj danas priznaje, svoju poziciju opisao kao onu “konstruktivnog faktora”, založio se za prihvaćanje različitosti i naklonost prema manjinama itd. 

Našu republiku ne čine samo visoko obrazovani, poduzetni, kompetitivni, ona je domovina nekvalificiranog radnika kao i akademika, onda pripada i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerici u javnom ili privatnom poduzeću.

Suzbijanje klijentelizma  glavni su elementi protiv nejednakosti.

Naša republika treba svakog čovjeka. Svaki čovjek mora dobiti priliku da dostojanstveno i  mirno živi od svog rada. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska".

Iz kategorije: Vijesti