Datum objave: 18. Veljača 2020

(NE)ZAPOSLENOST / Mi smo u sredini, nama je najbolje, zar ne?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska ima sve manje nezaposlenih i sve manje - zaposlenih osoba. Taj sindrom generiran iseljavanjem potresa cijelu Hrvatsku osim Grada Zagreba, jedine jedinice lokalne samouprave (uz Zadarsku županiju!) u kojoj broj stanovnika raste i Zagrebačku županiju u kojoj je uz porast broja stanovnika zabilježen i rast broja zaposlenih za čak 21 posto.

Šibensko - kninska županija prema aktualnoj statistici za 2019. godinu po svemu je u sredini. U "zlatnoj" sredini je po dinamici gubitka stanovništva, tu je negdje i po zaposlenosti, a drži i dosta stabilno 9. mjesto po stopi nezaposlenosti. Sa stopom od 10,7 posto nezaposlenih u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva Šibensko - kninska županija neznatno je bolja od Požeško - slavonske županije, znatno bolja od Splitsko - dalmatinske županije i neusporedivo bolja od Sisačko - moslavačka županije, rekordera nezaposlenosti sa stopom od 18 posto.

Stih iz pjesme "Mi smo u sredini, nama je najbolje" nije međutim utješan jer manji broj nezaposlenih od Šibensko - kninske županije imaju, recimo Ličko - senjska i Dubrovačko - neretvanska županija, a Zadarskoj je jedva do koljena. Zadarska županija može se pohvaliti stopom nezaposlenosti od svega 6,7 posto. Rekordno niske stope nezaposlenosti imaju Istarska županija (4,0), Varaždinska županija (3,8) i Grad Zagreb (3,4).

I to bilo sasvim OK da nema druge strane medalje. Zagreb je nekoliko zadnjih godina izgubio 18 000 radnih mjesta, Rijeka 11 000, Osijek 9000... Uz sve to - u Hrvatskoj nema tko raditi pa se radna snaga mora uvoziti ponajviše u turizmu gdje prevladavaju uslužne djelatnosti. 

Usput Česi, kojima smo se ne tako davno rugali, imaju stopu nezaposlenosto od 2,5 posto i odlične plaće, više nego dovoljne za lagodan i ugodan odmor u Hrvatskoj. 

Iz kategorije: Vijesti