Datum objave: 15. Veljača 2020

NOVI SKANDAL / Minstar Ćorić traži izuzeće sutkinje u postupku u kojem ga se tuži za nezakonit izbor ravnateljice JU NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo zaštite okoliša je neposredno prije nego što je zakazano ročište na  Upravnom  sudu  u Splitu dana  povodom tužbe Ljiljane Zmijanović protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a u svezi imenovanja ravnateljice NP Krka zatražilo da se izuzme sutkinja uz obrazloženje da je ona sudila i u prvostupanjskom postupku te da se, ako ona ponovno o tome sudio dovodi u pitanje "pravo tuženika na neovisno i nepristrano suđenje.". To je Sud obznanio jučer na ročištu nakon što je počela rasprava. Navodi se samo sumnja u moguću pristranost sutkinje  bez ikakvih dokaza. Dojam je da se sve čini kako bi se prolongiralo donošenje i ponovilo potvrđivanje one iz prvostupanjskog postupka kada je Sud  utvrdio da je u postupku izbora Nelle Slavice bilo nezakonitosti te da Rješenje treba poništiti što je ministar Čorić i napravio pa je onda ponovno imenovao Slavicu.

Na tom ročištu nije bila zainteresirana strana Nella Slavica nego samo opunomoćenik resornog ministarstva Igor Vuković.

 U javnosti je već bilo najavljeno ovo ročište kao prijelomno. Riječ je, podsjetimo, o postupku povodom natječaja o imenovanju ravnatelja JU NP Krka koji je raspisan koncem 2018. godine, imenovanje ravnateljice Nelle Slavice prvi puta se zbilo u veljači 2019, tijekom ljeta 2019 odluka o izboru je poništena pravomoćnom presudom Upravnog suda u Splitu, nakon čega je ministar Tomislav Ćorić ponovo imenovao Nellu Slavicu za ravnateljicu, a nakon čega je ponovo uslijedila tužba Upravnom sudu u Splitu. Javno, na upit novinara HRT-a obznanjeno je da će odluka biti donesena koncem veljače ove godine.

 „Moje je mišljenje da, iako je tražiti izuzeće legitimno, se radi o gruboj zlouporabi procesnih ovlaštenja od strane Ministarstva i osobe koja ju predstavlja. Ovo tvrdim iz razloga što ne nalazim nikakvog utemeljenja izuzeću sutkinje. Gotovo je nestvarno, ali obzirom na dosadašnja iskustva u ovom sporu, ništa me više ne može iznenaditi.

Osobno sam mišljenja da je ovaj manevar prvenstveno usmjeren na odugovlačenje postupka, a s kojim ciljem ili razlogom mogu samo nagađati“, kaže Branimir Zmijanović, punomoćnik tužiteljice Ljiljane Zmijanović

Neslužbeno doznajemo da je NP Krka u provođenju inspekcijskog nadzora nad provedbom zapošljavanja ravnateljice Nelle Slavice, a povodom prijave Ljiljana Zmijanović, tražilo izuzeće višeg inspektora državnog inspektorata  što je odbijeno.

To nam je potvrdila i Ljiljana Zmijanović:

„Traženo je od Slavice izuzeće višeg državnog inspektora i to je odbijeno. Očito postoji zajednički interes ravnateljice Slavice i ministra Ćorića da na snazi opstane ovo nezakonito Rješenje o imenovanju, a upravo u tom interesu nalazim očiglednu sinkroniziranost  postupanja Slavice i Ćorića. Ako tu nema logičke povezanosti koju očito motivira interes, ne znam gdje bi našli očitiji primjer. Zašto ministar Ćorić traži izuzeće sudca i s kojim motivom?  Zašto se tražilo izuzeće višeg državnog inspektora i s kojim motivom? – retorički se pita Zmijanović, i dodaje: "Ovaj postupak je iznjedrio i nove kategorije bodovanja ministra Ćorića kao što je „entuzijazam“, „dojam“, „ugodna osoba“… Opravdano mogu promišljati kakvi su to kriteriji koji zadovoljavaju ministra, pa kojim to ugodama,  entuzijazmima i dojmovima bi trebalo nastupati ili postupati?!".

Iz kategorije: Vijesti