Datum objave: 14. Veljača 2020

DOBRO JE ZNATI / Valentinovo i u Hrvatskoj postaje prava industrija, danas ćemo potrošiti pola milijarde kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je Valentinovo, a na Dan zaljubljenih mnogi će si dati oduška i za voljenu osobu potrošiti i koju kunu više. Sudeći po brojkama, ljubav je u Hrvatskoj posljednjih godina postala prava industrija, piše Dnevnik.hr.

Znakovi pažnje, leptirići u trbuhu… Ljudi različito odgovaraju na pitanje što je za njih ljubav.  Psiholozi kažu da i ljubav i zaljubljenost imaju veze s - hormonima.

"Svaki osjećaj izaziva neku vrstu kemijske reakcije, pa onda i ti feromoni, odnosno hormoni u svemu tome sudjeluju. Zaljubljena osoba stvari vidi kroz ružičaste naočale, odnosno osjeća se na neki način energično i entuzijastično. Kod ljubavi se ipak traži malo više organizacije", objašnjava psiholog Ivan Modrušan.

I ljubav i zaljubljenost u petak će se dobro naplatiti. Na Valentinovo se u Hrvatskoj izda više od 6,5 milijuna računa i potroši pola milijarde kuna. U veljači uvezemo i preko milijun ruža.

"Postoje dani koje treba obilježiti, jedan od njih je Valentinovo. Poklonom, cvijećem… Nije nužno i nećete dobiti batine ako to ne napravite, ali bilo bi lijepo", kaže Tereza Burazin, prodavačica cvijeća.

Bit će lijepo i onima koji odu na večeru. Ako uopće nađu slobodan stol.

"Taj dan je poseban. Svake godine je taj dan takav da je uvijek puno. Par dana, čak i tjedan dana prije budemo rasprodani", kaže ugostitelj Igor Čimbur.

Ipak, za zaljubljene svaki dan bi trebao biti poseban, a ne samo današnji. Tako barem kažu oni koji već godinama njeguju ljubav.

"Bit će skoro 50 godina. Ma svaki dan se svaka veza mora izgrađivati, mora joj se davati smisao, i mora se njegovati želja za zajedništvom. To je možda suština, ili jedna od mnogih suština na koje se mi pozivamo", objašnjava Vladimir.

 

Iz kategorije: Vijesti