Datum objave: 13. Veljača 2020

BIRAMO NOVU ŠIBENSKE GRANDECU / Tina Biluš, turistička vodičica, volonterka, kreativka, poduzetnica, poljoprivrednica...

Diana Ferić
Diana Ferić

Najprije zbog kreativne energije i neobičnih šibenskim  turističkih ruta i razgleda Šibenika koje osmišljava  zajedno sa svojim kolegicama i kolegama u Udruzi turističkih vodiča "Mihovil" otkako je prije tri godine došla na njezino čelo, a onda i zbog ostalih aktivnosti  pa i volontiranja mlada Šibenčanka Tina Biluš našla se u društvo sa ovogodišnjim kandidatkinjama za prestižnu titulu "Šibenska grandeca".  Sama priznaje da joj je dan prekratak za sve ono što radi. Turističkim vođenjem bavi se profesionalno, ali uz to suprugu pomaže  u vođenju dva kafića i restorana u Šibeniku u kojem uglavnom nude namirnice koje sami uzgoje na imanju u Čistoj Velikoj.sadi i okopava krumpire, pomidore, salatu...Hrani svinje i kupi jaja ispod koka, a kad god stigne zaleti se do Dubrave u Konjički klub “Kolan” gdje godinama volontira.  Prošle godine je dobila dobila “Zlatnu boulu”, godišnju nagradu Turističke zajednice Šibensko-kninske za doprinos u promicanju turizma i Šibenika te je proglašena najboljom županijskom turističkom vodičicom,a njezina je udruga, a njezina se  udruga vodiča okitila Plaketom Grada Šibenika za postignuća u promicanju kulturnog-povijesnog turizma i Šibenika kao posebne turističke destinacije.

 

"Igrom slučaja sam postala turistički vodi. Nakon srednje škole htjela san upisati PMF pa onda DIF jr sam se dugo bavila veslanjem ,a onda je na kraju izbor pao na studij jezika. Po završetku fakulteta sam se odmah vratila u Šibenik  i završila sam tečaj za turističkog vodiča i za sudskog tumača. Radila sam više poslova od predavanja u školi stranih jezika do turističkih vođenja i na kraju  sam shvatila da me jedino na pravi način ispunjavao posao turističkog vodiča jer u tome zaista uživam. Ja i sada razmišljam nekoliko godina unaprijed. Ima puno projekata i planova. Sjeli smo jednostavno  zajedno nas dvadesetak  i ideje su dolazile same od sebe. Prvo što smo napravile bila je tematska tura "Mračna strana Šibenik"  jer smo željeli građanima pokloniti neobičan razgled grada. Nakon tri godine više nam ne padaju na pamet klasične razglede grada.  Po toj "Mračnoj strani" smo postali prepoznatljivi u cijeloj Hrvatskoj iako to nije nešto novo jer takve ture postoje recimo i u Zagrebu. Prve kostime smo posudili od Dramske udruge Virko,  a onda smo sašili svoje kostime. Građani su tu turu odlično prihvatili. Prvu smo grupu popunili za manje od 10 minuta. Inače sam po prirodi pozitivna u životu i zaista se radujem svakom našem projektu i susretu s našim građanima.

Nakon tog prvog tematskog razgleda proveli smo jedna meni zaista drag projekt "Ispričaj mi svoju priču" kada su vodiči po gradu bili naši sugrađani koji su priča.

"Pozvali smo sugrađane da nam se u veljači 2019. godine, opet uz Svjetski dan turističkih vodiča, pridruže i imaju glavnu riječ u razgledu grada svojom pričom, da ispričaju osobni doživljaj vezan uz određeni dio grada i mislim da je to bio “pogodak u sridu”. Okupili smo jedan broj sugrađana koji su željeli sudjelovati u projektu, a mi smo bili samo koordinatori i zaista je to bila jedna predivna tura, govori Tina. U suradnji sa šibenskom Foto klubom i uz financijsku pomoć šibenske Turističke zajednice s tog razgleda grada priređena je i izložba fotografija na otvorenom, na Gorici. A ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turističkih vodiča, za Udrugu “Mihovil” počelo je u siječnju, obilaskom šibenskih palača", ističe Tina.

Izuzetno važno u cijeloj priči o Tini Biluš i Udruzi koju vodi je što su, osim par tisuću kuna koje dobiju za svoje projekte na razini grada, počeli povlačiti sredstva s nacionalne razine. Bili su iznenađeni kad im je lani stigla vijest da su prošli na natječaju Ministarstva kulture i dobili 121.000 kuna za projekt “Vodiči interpretatori”.

- Morala sam sjesti da bih došla k sebi! Nisam vjerovala, jer to je za nas veliki novac. Potrošili smo ga namjensku, za edukaciju naših članova u radu s osobama koje su drugačije od nas, a onda je došao i drugi projekt za kojeg smo od istog ministarstva dobili 50.000 kuna. Radi se o projektu “Turizam dostupan svima” i taj mi je projekt iznimno drag. Prošli smo edukaciju, ali kroz ovaj projekt “Turizam dostupan svima” intenzivno surađujemo s udrugama koje skrbe ili okupljaju osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju i mislim da nas je to jako oplemenilo. I ove ćemo godine 22. veljače razgled gradom napraviti upravo za njih, kaže Tina.

 Tina je u mladosti bila uspješna veslačica i članica VK "Krka",a godinama se relaksira volontiranjem u udruzi "Kolan".

 

"Udruga za aktivnosti i terapiju pomoću konja KK “Kolan” koju vodi Suzana Živković je nešto predivno što mi se u životu smjelo dogoditi. I danas kad imam vremena odem u Dubravu, sjednem među ljame i uživam. Upravo ta udruga mi je donijela puno pozitive, jer tamo nema pitanja kako ćemo, već samo – idemo. Tu sam puno naučila o ljudima i njihovim potrebama, što mi jako pomaže i kao turističkom vodiču te kao osobi uopće", na kraju će Tina.

Vijest da je jedna od kandidatkinja za titulu “Šibenska grandeca 2020.”, primila je u vožnji automobilom a u njezinom društvu bila je majka.
- Bila sam šokirana kad sam pročitala poruku i nešto promrmljala. Mama me pitala što sam rekla. Opet sam nešto promrmljala. I onda sam joj pročitala poruku i rekla da ja nemam toliko “kilometara u nogama” da bi se uopće našla među ženama koje su to zaslužile. Prošlo mi je kroz glavu, pa ja sam samo turistički vodič, a grandeca je žena koja je ostavila puno, puno većeg traga od mene. Iskreno, ono što ja radim mi se čini prirodno i nije mi niti na kraj pameti bilo da će to netko prepoznati. Još sam u šoku, ali počašćena što netko smatra da zaslužujem biti kandidirana, priznajeTina.

 Projekt izbora Šibenske grandece pokrenula je prije četiri godine Udruga "Volim Šibenik", a ovogodišnja Šibenska grandeca bit će proglašena 6. ožujka

Iz kategorije: Vijesti