Datum objave: 10. Veljača 2020

EUREKA! / Danas u knjižnici "Bus znanja" - super projekt srednjoškolaca iz Drniša i Splita

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš te II. i III. gimnazije Split, na poticaj i ideju Olge Nerlović, profesorice matematike u Drnišu osmislili su i ne sjajan nego genijalan način ostvarili projekt nazvan "Bus znanja". Riječ je briljantnoj ideji učenja i popularizacije matematike pomoću edukativnih plakata u školskim autobusima.

Plakate su kreirali učenici iz Drniša i Splita pod mentorstvom profesorica Olge Nerlović, Gabrijele Malenice, Zlate Bilandžije, Sande Ilić, Karmen Šesnić, Sanje Vitaljić, Mije Milun i Anastazije Pažanin. Njegovo ostvarivanje započelo je je rujnu 2019. godine, a danas će ga upoznati i Šibenik zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u kojoj će u 17 sati biti otvorena izložba edukativnih plakata.

Pokretačka motivacija projekta leži u ideji da nikada nije kasno naučiti i saznati nešto novo te da se nove spoznaje mogu steći i u najobičnijoj svakodnevnoj životnoj situaciji kao što je vožnja autobusom. Učenici su sugrađanima pokazali aktualnost matematike izrađujući plakate koji u svojoj podlozi imaju matematičku temu, ali je povezuju sa svakodnevnim životom. Plakati su se vozili u Prometovim autobusima na oglasnom prostoru koji je za potrebe projekta ustupila tvrtka B1 plakati. Izmjenjivali su se svaka dva tjedna, a izrađeni su na hrvatskom i engleskom jeziku. Odabrane teme pokazale su kako zanimljivost i primjenjivost matematike ne zastarijeva. Treba istaknuti da su učenici potpuno samostalno osmišljavali plakate, počevši od ideje pa sve do završnog grafičkog oblikovanja. U grupnom radu razvijali su kreativnost i timski duh, povezivali znanja iz različitih predmeta, te su ideje prenijeli na plakate na svima razumljiv način, ali ne oduzimajući na preciznosti.

Izložba će biti otvorena od 10. do 25. veljače

Iz kategorije: Vijesti