Datum objave: 28. Siječanj 2020

TRAGEDIJA / Obojica pilota poginulih kod Zablaća bili su vrsni u svom poslu, a za sobom su ostavili malodobnu djecu

Diana Ferić
Diana Ferić

Tomislav Baturina, koji je poginuo u padu helikoptera Kiowa Warrior jučer oko 11 u more između Zlarina i Zablaća, prije šest godina proglašen je najboljim pilotom naraštaja, a vrstan je pilot bio i drugi poginuli Marin Klarin, kako piše Slobodna Dalmacija. Njihovi kolege i poznanici opraštaju se na društvenim mrežama od njih s velikom tugom i riječima hvale za sve što su radili i kakvi su bili.

 Školovanje za vojnog pilota Baturina je završio 5. lipnja 2014. godine u 93. zrakoplovnoj bazi u vojarni Zemunik, a tim je povodom izjavio:

- Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je ponuda za školovanjem za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju - istaknuo je tada Baturina te kazao kako mu je želja ostati u Zemuniku.

Baturina je za svoj rad ocjenjivan najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Kako piše Slobodna, Tomislav je odrastao u Sinju gdje mu je obitelj imala obiteljsku stambenu kuću. Tu je stekao veliki broj prijatelja, a bio je i aktivni nogometaš u mlađim kategorijama NK Junak i to kao čuvar mreže. I poslije odlaska na školovanje i rad često je dolazio u rodni grad, susretao se s prijateljima i poznanicima. I Tomislavova supruga je Sinjanka pa je mladi par, kada su imali slobodnog vremena, dolazio u posjet rodbini i prijateljima.

Sinjani, a naročito njegovi poznanici i prijatelji, s ponosom su dočekali Tomislava kada je u alkarski grad u dva navrata doletio upravo s "Kiowa warriorom". Prvi put u ožujku prošle godine u okviru "tehničkog zbora" u povodu obilježavanja 12. obljetnice Motorizirane gardijske brigade, kojoj je Sinj bio domaćin. Baturina je potpuno nečujno došao s ubojitom letjelicom lebdeći među obližnjim zgradama u sinjskom Gradskom parku. Bio je to prvi susret Sinjana s tim helikopterom kojega nazivaju ubojicom tenkova.

Drugi put Baturina je istim helikopterom prošloga ljeta u okviru priredbe "Sinj Air Show" izveo pokaznu vježbu na sinjskom sportskom aerodromu i oduševio tisuće  gledatelja. 

Tijelo stradalog Tomislava Baturine pronađeno je jutros oko 8.10 sati u moru kod Zablaća, skupa s olupinom srušenog Kiowa Warriora. 

Obojica pilota, bojnik Marin Klarin i poručnik Tomislav Baturina (42) nastavnici su letenja u eskadrili helikoptera u 93. Zrakoplovnoj bazi Zemunik, s tim da je Klarin prije nesreće imao preko 2500 sati naleta u karijeri, a Baturina oko tisuću.

Kao jedan od najboljih pilota Klarin je prošle godine na bivšem vojnom aerodromu u Valturi sudjelovao i na otvaranju vojarne Hrvatski branitelji Istre.

- Gotovo dvadeset godina sam pilot, a za mene taj posao predstavlja izuzetnu čast i ponos - rekao je tada.

Njegov otac Ive poginuo je u Škabrnji u sklopu Akcije Maslenica kao pripadnik sedme Domobranske pukovnije.

Marin Klarin je prošle godine na bivšem vojnom aerodromu u Valturi sudjelovao i na otvaranju vojarne Hrvatski branitelji Istre.

- Gotovo dvadeset godina sam pilot, a za mene taj posao predstavlja izuzetnu čast i ponos - rekao je tada.

Njegov otac Ive poginuo je u Škabrnji u sklopu Akcije Maslenica kao pripadnik sedme Domobranske pukovnije.

Baturina je 2014. bio najbolji pilot 18.naraštaja. Tada je rekao kako je kod njega put do vojnog pilota bio neuobičajen, jer je najprije završio turistički menadžment u Šibeniku.

- S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je punuda za školovanjem za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju - rekao je novinarima, nakon što je završio školovanje za pilota, te kazao kako mu je želja ostati u Zemuniku, gdje bi nakon završetka Škole nastavnika letenja podučavao buduće pilote helikoptera.

Zahvaljujući iskustvu i velikom broju Navigacijskih sati naleta, provodio je i obuku za planinsko letenje s NVG opremom za noćno letenje.

Klarin, koji je inače porijeklom s otoka Ugljana za sobomm je ostavio suprugu i dvoje djece, a Baturina, porijeklom iz okolice Sinja, ima suprugu i malodobno dijete od dvije godine.

Iz kategorije: Vijesti