Datum objave: 27. Siječanj 2020

PAD HELIKOPTERA / Potraga za nestalim pilotom Tomislavom Baturinom traje i dalje

Diana Ferić
Diana Ferić

MORH je upravo objavio identitete pilota koji su bili u helikopteru  koji je pao jutros oko 11 sati u more između Zl arina i Zablaća. Javljaju kako je prilikom pada helikoptera smrtno stradao bojnik Marin Klarin, dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga.

Krstičević i Šundov posjetili njihove obitelji

“U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće koja se dogodila u ponedjeljak, 27. siječnja 2020., smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom, i dalje intenzivno traga”, javlja MORH. 

Dodaju i kako su potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS-a RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin.

“Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga”, javljaju iz MORH-a, piše Index.hr.

Tko su bili dvojica pilota? 

Iz MORH-a su objavili i kratke biografije dvojice pilota.

“Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik”, javlja MORH.

Pukovnik Panić: Još nismo došli do olupine

Pukovnik Boris Panić za N1 je potvrdio da znaju na kojoj je lokaciji srušeni helikopter, ali da ronioci nisu došli do lokacije olupine helikoptera.

Ističe da je današnji let bio rutinski i odvijao se kao priprema jedne vježbe s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga. "Riječ je o rutinskom letu od Zadra do Lore u Splitu."

"Helikopter koji je pao je jedan od novijih helikoptera, kao i svi ostali Kiowe su relativno novi s proizvodnjom iz 2011. što se praktički smatra novima" pojasnio je pukovnik Boris Panić.

"Riječ je kolegama koji su zaista iskusni piloti. Kolega Klarin je pilot s 20 godina iskustva i preko 2500 sati naleta, kolega Baturina preko 1000 sati naleta - vrlo iskusna i stručna posada", istaknuo je.

Razlog pada još nije utvrđen

Za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao, a dok se ne utvrdi uzrok nesreće, obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior, izvijestili su Ministarstvo obrane i vojni vrh.

"Iz sada neutvrđenog razloga došlo je do pada vojnog helikoptera Kiowa s dva člana posade. Odmah su poduzete sve mjere i radnje s ciljem njihova pronalaska i spašavanja, a jedan je pilot, koji je pronađen, preminuo", rekao je ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare izrazivši duboku sućut njegovoj obitelji.

U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Sukladno Pravilniku o zrakoplovnim nesrećama, Krstičević je formirao povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka te nesreće. 

O događaju izvijestio je premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a poslije konferencije za medije najavio je posjet obiteljima, dodavši da su časnici već bili kod obitelji stradalih pilota.

Iz kategorije: Vijesti