Datum objave: 27. Siječanj 2020

DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST: Tragedija holokausta bila bi veća da nije bilo hrabrih ljudi poput Skradinjanina Mate Bedrice

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas, na  75. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenaua, obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust, nacistički projekt fizičkog istrebljenja Židova, Roma, drugih naroda koji nisu smatrani ljudskim bićima kao i svih onih koji su se protivili nacizmu i borili se protiv njega. Holokaust je odnio je milijune nedužnih ljudskih života, donio silne patnje i ostavio čovječanstvu u nasljeđe monstruoznu industriju smrti. Računa se da je u njemu ubijena trećina svih Židova koji su prije Drugog svjetskog rata živjeli u svijetu i gotovo polovica ukupnog  broja Roma u Europi. U Istočnoj i Srednjoj Europi židovske zajednice prestale postojati. Sa svim drugim ljudima koje se sustavno istrebljivane, broj žrtava holokausta procjenjuje se na devet do 11 milijuna.

Dan sjećanja na holokaust, prigoda je da se zraka sjećanja obasja i one koji su se svemu tome protivili i ne brinući za vlastite živote spašavali one kojima je prijetila smrt u općem beskrupuloznom pokolju. Ljude koji su u tim pogubnim godinama imali hrabrosti pomagati i spašavati naziva se Pravednicima među narodima. U Hrvatskoj, zemlji koja nosi teret stigni suučesnika u holokaustu, časnu titulu Pravednika među narodima dobilo 115 hrvatskih građana, a među njima je Skradinjanin, Mate Bedrica iz ugledne vinarske obitelji Bedrica.

Mate i obitelj Bedrica sudjelovali su akciji spašavanja obitelj Armina Borovica iz Vinkovaca koja se našla na popisu onih koji više nemaju pravo ne živjeti, nego postojati. Doznavši što se sprema Borovcima Mate  i nekolicina vinara iz drugih krajeva Hrvatske organizirali su se i uz golemu hrabrost, humanost i nesebičnost, uspjeli oteti cijeku obitelj Borovac iz ralja smrti. Mate Bedrica, udružen s  hrabrim ljudima sudjelovao je u spašavanju i mnogih drugih kojima je u tim strašnim godinama prijetila smrt. Bio je zraka svjetlosti i nade u sveopćem mraku smrti i bezumlja. 

Iz kategorije: Vijesti