Datum objave: 24. Siječanj 2020

KISTANJE / Radovi na izgradnji Posjetiteljskog centra NP Krka stoje, a pogledajte kako izgleda napušteno gradilište

Diana Ferić
Diana Ferić

Radovi na izgradnji  Posjetiteljskog centra Nacionalnog parka Krka u Kistanjama, "Krka - vrelo života" obustavljeni su početkom ljeta i još nisu nastavljeni, a gradilište izgleda užasno, zapušteno, improvizirano  i  opasno, nimalo  dolično nečemu što se financira iz europskih fondova.  Ograđeno je armaturnim mrežama na kojima je pričvršćena službena oznaka EU projekta. Kvaka na ulaznim vratima je vezana konopcem za drvo izvan vrata.

Gradilište se nalazi u središtu Kistanja na mjestu oko kojeg prolaze i igraju se djeca.  

 

Riječ je o sastavnici projekta “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”, projekta Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Završetak je  planiran za 27. svibnja 2020. Odobrena su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 78.620.719,12 HRK, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 HRK.

Isprva su u JU NP Krka objašnjavali da su radovi prekinuti zbog toga što je na tom gradilištu pronađena mina zaostala iz 2. svjetskog rata.

 

 

"Radove smo morali privremeno zaustaviti zbog pronalaska mina, zaostalih iz Drugog svjetskog rata. Na ovoj je lokaciji, navodno, u Drugom svjetskom ratu bilo skladište minsko-eksplozivnih sredstava. I sad čekamo specijalni bager za razminiranje kako bi uklonili pronađene mine i time otklonili i najmanju opasnost za ljude, a do tada radovi miruju. Jer je svaki život za mene prevrijedan da bih naredila bilo kome da u ovakvim uvjetima nastavi s poslom - objasnila nam je početkom srpnja ravnateljica Nacionalnog parka", izjavila je tada Nella Slavica, ravnateljica JU NP Krka. No već tada se spekuliralo o tomu kako nisu mine razlog, nego financijski problemi u kojima se našao izvođač radova zbog prenisko pogođene cijene.

Na naš upit koji smo poslali ovih dana o tomu što je s tim gradilištem odgovorili su, pak,  da je s izvođačem radova na Centru za posjetitelje „Krka – vrelo života“ raskinut ugovor 28. listopada 2019. zbog neizvršavanja ugovorenih obveza.

"Trenutno je u pripremi i izradi troškovnik za pokretanje ponovljenog postupka javne nabave za predmetne radove u Kistanjama. Gradilište je zaštićeno te mu pristup nije dopušten. Svakodnevno ga obilaze čuvari prirode JU „NP Krka“", kažu u JU NP Krka.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3