Datum objave: 17. Siječanj 2020

PRORAČUN U MALOM / Prvi ljudi Šibenika predstavili ovogodišnji gradski proračun, a građanima će biti dostupan u posebno tiskanoj brošuri

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik tiskao je vodič za građane „Proračun u malom za 2020. godinu“ koji su na današnjoj konferenciji za medije predstavili gradonačelnik Željko Burić i zamjenici Danijel Mileta i Paško Rakić. „Proračun u malom“ ujedno je i dostupan na službenoj Internet stranici Grada Šibenika, a njegovom objavom Grad Šibenik nastoji transparentno i na što jednostavniji način građanima predstaviti planove i aktivnosti koje namjerava realizirati u ovoj godini.

Proračun Grada Šibenika za 2020. godinu iznosi 418.750.000,00 kn te objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Grada Šibenika.

„Grad Šibenik pripremio je ovu brošuru kako bi na jednostavan i brz način svatko zainteresiran na jednom mjestu mogao pronaći sve važne informacije o proračunu, načinu prikupljanja sredstava te pregledu na što se sve sredstva izdvajaju. 2020. godinu u financijskom smislu u Šibeniku će obilježiti veliki gradski projekti i investicijski ciklus kojim dominiraju ulaganja u infrastrukturu, gospodarstvo i visoko obrazovanje. Pred nama je izazovna godina u kojoj će se dovršiti ili nastaviti ključni projekti podržani europskim ili nacionalnim sredstvima za koja je Grad uspješno aplicirao ", kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Europski projekti čine 20 posto gradskog proračuna; vrijednosno najveći je projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, zatim završetak Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, Hrvatski centar koralja na otoku Zlarinu te izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta predstavio je najznačajnije projekte u 2020. godini, poput dovršetka obnove bivšeg kina Odeon, nastavka energetske obnove dječjih vrtića i osnovnih škola te komunalnog uređenja niza ulica na području grada.

„Najveću transformaciju, nakon dovršetka radova na Aglomeraciji, doživjet će Ulica kralja Zvonimira za čije je uređenje u proračunu osigurano 4 milijuna kuna. Potom planiramo komunalno urediti i opremiti Ulice 7. kontinenta, Ulicu branitelja Domovinskog rata, Put Gvozdenova, a u planu je uređenje Perivoja Robeta Visianija te rekonstrukcija sportskog igrališta Dražena Petrovića na Baldekinu“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta naglasivši kako je za projekte gradnje i uređenja komunalne infrastrukture u proračunu osigurano 46,5 milijuna kuna.

O ulaganjima i aktivnostima na području društvenih djelatnosti, koja čine čak 41,8 posto proračuna Grada Šibenika, govorio je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

„I u ovoj godini nastavljamo s izdvajanjima za obrazovanje, demografiju i socijalnu politiku po čemu smo među najboljim gradovima u Hrvatskoj. Povećan je iznos sredstava namijenjen radu i programima udruga civilnog društva, sportskih klubova te su povećana sredstva za programe Šibenskog kulturnog ljeta. U području predškolskog odgoja osigurano je 4 milijuna kuna za početak izgradnje novog Dječjeg vrtića Ljubica u Crnici“, kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

Iz kategorije: Vijesti