Datum objave: 10. Siječanj 2020

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA / Obitelji Gracin "oduzeli" ugovorenu promjenjivu kamatu, a u Banci šute

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin Zdravko Gracin obratio nam se u ime svog sina Šime, koji je ugovaratelj stambenog kredita u Hrvatskoj poštanskoj banci nakon što su mu, kako on kaže, propali svi pokušaji da privoli tu banku da i na njegov kredit primjeni promjenjivu kamatu koju ima ugovorenu s bivšoj Jadranskom bankom koju je HPB kupila.

"Moj sin je uzeo taj kredit prije desetak godina i uredno ga vraćamo. U Ugovoru jasno stoji da ima pravo na promjenjivu kamatu, ali HPB to u našem slučaju ne primjenjuje. Razgovarao sam s odgovornim ljudima u nekoliko službi te banke u Šibeniku, najprije u njihovoj poslovnici u Dalmaeru. Oni su mi obećali da će kontaktirati sa centralom i da će mi se javiti, ali nisu. Potom sam se sastao i s regionalnim upraviteljem. Dobio sam obećanje da će vidjeti o čemu je riječ i da ću dobiti odgovor, ali ništa od toga. Mi i dalje plaćamo kamatu po starom koja iznosi 5,4 posto, a za takne kredite je sada kamata oko 3 posto. Smanjili su nam je negdje za oko 0,10 posto, a to nije u redu. Smeta me i taj njihov način ignoriranja našeg problema i naših upita. Nitko mi nije rekao da na to nemamo pravo ili da postoji neki problem, a kamatu ne mijenjaju", ističe Gracin.

Na naš novinarski upit o tom slučaju iz Ureda za odnose s javnošću HPB -a dobili smo odgovor kako s takvim podatcima ne mogu izlaziti u javnost.

" Poslovni odnos s klijentom predstavlja bankovnu tajnu kako je propisano člancima 156. i 157. Zakona o kreditnim institucijama. Sukladno tome nismo u mogućnosti komentirati vaše navode.
Također, napominjemo kako Banka informacije i dodatna pojašnjenja o bilo kojem dijelu poslovnog odnosa može dati isključivo konkretnom klijentu, a ne npr. drugim osobama koje u ime klijenta kontaktiraju Banku": Na naš opetovani upit da nam se Zdravko Gracin obratio upravo zbog toga što u razgovor s njihovim djelatnicima nije došao do rješenja te da odgovore primjenjuju li iz "starih" ugovora promjenjivu kamatu kazali su " Bivši klijenti Jadranske banke zadržali su uvjete kakve su ugovorili u JABA-i. HPB promjenjivu kamatnu stopu veže uz šestomjesečnu Nacionalnu referentnu stopu (NRS2) i ona se primjenjuje za sve klijente HPB-a koji imaju ugovorenu promjenjivu kamatu što znači da se odnosi i na nekadašnje klijente JABA-e.".

No i dalje ne znamo u čemu je problem i zbog čega se to ne primjenjuje da kredit njihovog klijenta Gracina.

Iz kategorije: Vijesti