Datum objave: 10. Siječanj 2020

ČIN KOJI JE IZAZVAO DIVLJENJE / Hrabri ribar iz Podgore svojim "NE" posramio je hrvatske dužnosnike i njihov podanički mentalitet

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski ratnik i i ribar Darko Kunc Bigavi iz Podgore je na diskretan način hrvatskim podanički raspoloženim vlastodršcima pokazao kako se brani vlastite interese i državni suverenitet, slažu se mnogi. On je svojom ribarskom mrežom ulovio veliku, narančastu kutiju bez službenih oznaka, oko 130 centimetara promjera i teška oko 100 kilograma za koju se ustanovilo da potječe s američkog istraživačkog vojnog broda. Taj mu je "ulov" pokidao mrežu i pričinio štetu od 20 000 kuna no nije ga htio vratiti Amerikancima kada su to od njega zatražili . Kada se proširila vijest o tom “ulovu” odmah su s njim kontaktirali s broda Bruce Heezen. Htjeli su natrag svoj uređaj. Iznervirani Darko se zainatio i glatko ih odbio. Nema šanse da im vrati stroj koji mu je poderao mreže. Kako američka vojska nije imala šanse s tvrdoglavim Dalmatincem, uključila se i hrvatska obalna straža, pa onda i lučki kapetan iz Dubrovnika.

Njegov postupak na portalu Morski.hr komentira i njegov uredni Jurica Gašpar.

Tekst prenosimo u cijelosti.

Ovako izgleda hrvatski branitelj i branitelj svojih ideala. Kako mi je danas ispričao, prvi je s makarske rivijere išao u Gardu braneći u ratu Kijevo, a među posljednjima se vratio preko planine Svilaje. Mogao je tražiti braniteljsku mirovinu – dobio bi je. Nije, zasukao je rukave i otišao zarađivati teški ribarski kruh. Mogao je danas od Amerikanaca koji su u panici tražili skupu izgubljenu NASA-inu igračku igrajući se njome u našem Jadranu, tražiti više od 20 tisuća dolara – dobio bi ih, ali… nije.

Umjesto toga, Darko Kunac Bigava je tražio da mu se pokrije šteta na ribarkoj opremi od 20-ak tisuća kuna. Ali opet, nije popustio, iako su iz nekog redikuloznog razloga vršili pritisak na njega. Zvali su danas ministarstva, a ministarstva niže rangirane institucije i službenike koji su molili, kumili i spuštali gaće da bi pokušali utjecati na ljude na koje se utjecati ne može – gore navedenog čovjeka kojeg boli ona stvar za šefove svih vrsta, od lokalnog lučkog kapetana, preko ministra, do svjetskog američkog šerifa. Teško da bi Smoje i Brešan zajedno ukomponirali današnji stvaran hrvatski scenarij.

 

Taj mali hrvatski branitelj i branitelj svojih ideala koji radi i zarađuje za svoj život vlastitim rukama i jednim bezobraznim, ali odmjerenim i iskrenim otporom, rekao je više nego svi političari zajedno ovih godina. Zapravo, danas ih je ribar iz Podgore sve redom ponizio i obrisao pod ostacima njihovih obraza.

Zamislite sliku: Amerikanac se osili zahtijevati „Return us our property“ usred hrvatskog teritorija, a za to njihovo vlasništvo ne zna apsolutno nitko! Nisu čak ni po pomorskim zakonima oglasili radijski oglas opasnosti za sigurnost plovidbe, a svi brodovi koji su tuda plovili, mogli su nastradati. Radijske oglase u 2020. godini o opasnosti na moru možete pogledati OVDJE. Vidite? Dakle, nitko nije obavijestio niti jedan brod o tome, a dužni su to bili napraviti! Da skratimo priču, da se nije angažirao naš portal, nikad ne bi saznali da Amerikanci  naručuju opremu iz NASA-e i prtljaju s njom po Jadranu.

Posebno je opasno što je pola hrvatske Vlade, dakle Ministarstvo obrane, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Ministarstvo kulture dalo potporu tome da stranci svjesno krše hrvatske zakone i ugrožavaju naše vlastite građane!

Izričito smo postavili pitanje našem Ministarstvu obrane: „Zašto nije objavljen radio oglas o opasnosti po sigurnost plovidbe, jer je uređaj doista predstavljao navedenu opasnost, pošto je ribarskom brodu načinio i određenu materijalnu štetu?“. Nisu nam odgovorili. Umjesto odgovora, stiglo je priopćenje u kojem su samo ispisali ono što već znamo.

I unatoč tome, heroj današnjeg dana, Darko Kunac Bigava rekao je „NE!“. Rezolutno je odbio bilo kakve pregovore bilo s kim. Zanimalo ga je samo jedno – tko će platiti štetu? Nekakva kutija koja nije trebala biti tu, rasparala mu je mreže, lanci su mu doveli u opasnost sigurnost broda miljama od kopna…  Sa svojom je posadom ribario područjem gdje to uvijek i radi. I, da ponovim još jednom, njega niti ijedno plovilo, pomorca ili čovjeka na moru nikad nije obavijestio o opasnosti koja mu pritom prijeti! Nisu osigurali ni siguran perimetar plovidbe.

Članak 31. Pomorskog zakonika nalaže da najmanje jedan član Oružanih snaga RH, odnosno Ministarstva nadležnog za poslove obrane mora biti prisutan prilikom mjerenja i istraživanja kad se radi o domaćim i stranim pravnim i fizičkim osobama. Dapače, dva su hrvatska vojna časnika boravila na stranom vojnom brodu prilikom ispitivanja opreme koja je direktno ugrozila sigurnost plovidbe – bez ijednog pojašnjenja!

Amerikanci su platili štetu, čak i sugerirali da ne treba ovoliko javno dizati priču u kojoj NASA-inim uređajem uz blagoslov države češljaju upravo ono područje u Jadranu gdje su nedavnim seizmičkim mjerenjima pronađene dobre zalihe ugljikovodika. Platili su i pobjegli odmah nakon medijske pompe, odmah nakon što su jeftino dobili svoju igračku natrag. A naš današnji heroj nije tražio milijune. Čak ni desetke tisuća dolara, što bi, kako smo s analitičarima upravo ovakvih pitanja danas imali prilike razgovarati, bez ikakvog problema pristali isplatiti. Mogao je tako Kunac poprilično oporaviti svoj trošni ribarski brod, uložiti dobar novac za budućnost, ali… nije. Taj hrvatski branitelj i branitelj svojih ideala nije ni trgovac, ni govno od čovjeka. Tražio je točno onoliko, koliko košta cijena njegovog uništenog alata koji mu stavlja kruh na stol. Ali nije savio kičmu. Kad su Amerikanci pomislili da ih netko ucjenjuje, hrvatski ribar je rekao: „Ja sam hrvatski građanin, a ne neki pirat iz Somalije i sa mnom tako nećete razgovarati!

Ova posljednja rečenica odjeknula mi je u ušima preko svega što sam se u novinarskoj karijeri naslušao od PR stručnjaka koji sugeriraju često ispodprosječnim hrvatskim političarima što će reći. Kao hrvatskom građaninu dala mi je nadu da netko i danas ima hrabrosti ostati u ovoj zemlji, ali ne spustiti gaće. Naprotiv, da će ostati, raditi za nju i obraniti je jednim malim, a hrabrim potezom i jednim velikim „NE!“

FOTO: Morski.hr

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3