Datum objave: 30. Prosinac 2019

DUEL IZMEĐU MILANOVIĆA I GRABAR KITAROVIĆ / Milanović je bio dominantniji, ali nervozan, a KGT je bila smirenija, ali neuvjerljivija

Diana Ferić
Diana Ferić

Milanović je bio daleko, daleko koncizniji i potkovaniji informacijama, te sigurniji u završnom nastupu. No, dobar dio emisije bio je i preglasan, nestrpljiv i s potrebom da ne samo činjenično, već i govorom tijela naglasi svoj odijum prema svemu što je radila i radi predsjednica i najveća stranka koja stoji iza nje. Teško se, ipak, oteti dojmu da će Grabar-Kitarović, želi li dostići anketnu razliku i 5. siječnja se doista riješiti Milanovića, morati na idućim sučeljavanjima krenuti žešće u napad, piše Jasmin Klarić na portalu Telegram.hr.

Prije pet godina, na sučeljavanjima s tadašnjim predsjednikom države Ivom JosipovićemKolinda Grabar-Kitarović bila je daleko agresivniji sudionik. Žestoko je napadala Josipovića zbog onog što je smatrala nedostatcima njegovog mandata i tadašnje vlasti.

Večeras je, međutim, imala predizbornu debatu sa znatno temperamentnijim protivnikom. Zoran Milanović je bio taj koji je nastupio prodornije, od stava tijela do snage glasa, upadao je u riječ, govorio odsječenije i s jačom gestikulacijom. Razlika, međutim, nije samo u političarima. Razlika je i u situaciji.

JESU LI NAPADI BILI NUŽNI?

Prije pet godina je Kolinda Grabar-Kitarović zaostajala za Josipovićem i morala je riskirati kako bi ostavila snažniji dojam na birače. Milanoviću neprestano igranje u napadu večeras, međutim, nije bilo nužno. Mnoge činjenične netočnosti i preopćenite odgovore koje je davala predsjednica Republike kandidat SDP-a i još 12 stranaka je mogao prokazati smireno, s blagim smiješkom.

No, Milanović očito ne može, a vjerojatno i ne želi protiv svog karaktera. Je li mu ta verbalna nestrpljivost i povišenost tona na kraju priče minus? Moguće. Ipak, Kolindi Grabar-Kitarović žustrina prije pet godina nije odmogla, kao ni Ivi Sanaderu prije 16 godina u sučeljavanjima s Ivicom Račanom.

UPORNO HVALJENJE SANADERA

Spomenuti Sanader je bio i jedna od top tema debate, što i nije bilo neočekivano, jer mu je danas u aferi Ina-Mol nepravomoćno dosuđeno šest godina zatvora. No, ono što je malo tko mogao očekivati je bilo da će Grabar-Kitarović biranim riječima govoriti o njegovom prvom mandatu (u kojem je ona bila ministrica vanjskih poslova).

Milanović nije propustio priliku naglasiti svaki njen spomen nekadašnjeg premijera, kao kad ju je pitao tko ju je poslao na veleposlaničko mjestu u SAD. Predsjednica je odgovorila “državni vrh”. “Da, Mesić i Sanader”, odvratio je Milanović.

NEZGODA S PREDSTEČAJNIM NAGODBAMA

U sličnu nezgodu se predsjednica dovela i s predstečajnim nagodbama koje je, iz tko zna kojeg razloga, proglasila jednim od glavnih razloga za iseljavanje iz Hrvatske. Milanović ju je, logično, pitao zbog čega HDZ nije izmijenio taj zakon od preuzimanja vlasti, pa je retorički pitao zna li koja je posljednja pokrenuta predstečajna nagodba – ona u Đuri Đakoviću, koju je, po zakonu iz Milanovićevog doba, prije koji dan pokrenula Vlada Andreja Plenkovića.

Bivši premijer je istaknuo i kako 26 zemalja ima slične zakone, a jedino se nije sjetio kazati da je prvi zakon kojim su uvedene predstečajne nagodbe u Saboru u rujnu 2012. godine donesen – jednoglasno.

Predsjednica je, pak, previdjela jednu bitnu osobu i Twitter. Ustvrdila je da je s mjesta veleposlanice RH u SAD-u otišla jer joj je premijerka Jadranka Kosor poručila da ne računa na nju. Odgovor je bio promptan, Kosor je odmah tvitnula da je “KGK besramna” i da je iz SAD otišla u NATO i ostavila veleposlanstvo prazno, a da o tome nije obavijestila ni Vladu, ni premijerku.

MILANOVIĆEV POKUŠAJ S PRILOZIMA I PRIDJEVIMA

Milanović je rijetko bio neodređen (kao kad je za susret s Trumpom samo rekao da on nije njegov izbor), a Grabar-Kitarović vrlo često. Primjerice, nije htjela kazati bi li glasala za Istanbulsku konvenciju da je bila zastupnica HDZ-a u Saboru za vrijeme ratifikacije, niti je odgovorila na pitanje bi li pomilovala Merčepa i Sanadera (Milanović ne bi).

Vrlo rijetko je Grabar-Kitarović pokušavala i uspijevala nekom brzom reakcijom probiti Milanovićev gard – možda samo kad joj je kazao da sa svojim poznavanjem jezika može predavati o hrvatskom na katedri u Kanadi, da bi nakon toga krenuo tumačiti nešto o prilozima i pridjevima. Grabar-Kitarović mu je, uz osmijeh, kazala kako, eto, i on može za katedru.

PREDSJEDNICA ĆE MORATI BITI ŽEŠĆA

Naposljetku, kao i obično, priča o tome tko je više profitirao od ovog sučeljavanja bit će u očima promatrača. Milanović je bio daleko, daleko koncizniji i potkovaniji informacijama, te sigurniji u završnom nastupu za vrijeme kojeg se Grabar-Kitarović u jednom trenutku izgubila jer nije bilo mjerača preostalog vremena.

No, Milanović je dobar dio emisije bio i preglasan, nestrpljiv i s potrebom da ne samo činjenično, već i govorom tijela naglasi svoj odijum prema svemu što je radila i radi predsjednica i najveća stranka koja stoji iza nje.

Teško se, ipak, oteti dojmu da će Grabar-Kitarović, želi li dostići anketnu razliku i 5. siječnja se doista riješiti Milanovića (kako je on to i predložio u debati – pobijedite me, na što je ona odgovorila – hoću) morati na idućim sučeljavanjima krenuti žešće u napad.

Iz kategorije: Vijesti