Sidebar Menu

Datum objave: 30. Prosinac 2019

PROGLAŠENI KRIVIM / Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Diana Ferić
Diana Ferić

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji danas su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja, piše INDEX.

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.

Kako je nedavno podvrgnut operaciji, koja po mišljenju suda nije bila nužna, Sanader nije bio prisutan ni na završnim govorima u ovom slučaju. USKOK je tada zaključio da je Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hernadija, dok je njihova obrana, s druge strane, ustvrdila da za osuđujuću presudu nema temelja.

Prema nepravomoćnoj presudi, tvrtka Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.

Sloković: Znali smo da će ovako ispasti

"Nismo iznenađeni, cijeli postupak je tekao na taj način. Tijekom postupka su se kršila prava okrivljenika i obrane. Mi ćemo napisati žalbu, a ishod smo znali puno ranije. Ovo je propust suda, odbijeni su skoro svi svjedoci. Presuda se temelji na iskazu osobe koja je sama rekla da je novac u cijelosti potrošila.

Naša žalba iz listopada je dostavljena Vrhovnom sudu tek u studenom, što je uvelike odredilo ishod suđenja. Vjerujem da će Vrhovni sud imati puno posla.

Sud tvrdi da je Sanader mogao otkazati operaciju, ali on je 10 godina u sudskim postupcima, nije mogao odgoditi jer bi ga onda opet optužili za opstruiranje postupka", kazala je Jadranka Sloković nakon presude.

"Sanaderova očekivanja su takva da on od Županijskog suda u Zagrebu ne očekuje ništa. On je još na rehabilitaciji", kazala je Sloković.

foto: N1

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.