Datum objave: 09. Prosinac 2019

BLAGDAN SV. LUCE / Misno slavlje na spomendan sv. Luce u crkvi samostana sv. Luce sestara benediktiki na Gorici

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Bliži nam se 13. prosinca spomendan svete Luce navjestiteljice božićnog svjetla. Svete mise za svetu Lucu bit će služene u crkvi samostana sv. Luce sestara benediktinki.

Trodnevnica svetoj Luci za potrebnu milost, priprava za liturgijski blagdan moli se u crkvi samostana sv. Luce 10.,11. i 12. prosinca. Svete su mise tijekom trodnevnice u 17 sati.

Na spomendan sv. Luce, 13. prosinca u crkvi samostana sestara benediktinki svete su mise u 7,30 sati, u 10 sati i u 18 sati.

Jutarnju svetu misu na spomendan navjestiteljice božićnog svjetla služi don Marinko Mlakić, generalni vikar šibenske biskupije, a misu u 10 sati šibenski katedralni župnik don Krešimir Mateša. Koncelebrirano misno slavlje euharistijske liturgije u 18 sati predvodi će šibenski biskup Tomislav Rogić.

Od spomendana svete Luce do Božića imamo samo još 12 dana, a upravo nam ona, čije ime znači svjetlost, pun pouzdanja donosi tu svetu svjetlost koja nam svijetli da izbjegnemo putove grijeha i tame zabluda.

Na spomendan svete Luce sije se božićna pšenica, taj simbol života. Običaj sijanja pšenice vezan je uz bijeg Svete Obitelji. Bogorodica je, bježeći pred Herodovim vojnicima, zamolila težaka koji je na svom polju sijao pšenicu, da kaže progoniteljima da su oni tuda prošli upravo u vrijeme kad je on sijao. Kad su progonitelji stigli do polja, pšenica je čudesno izrasla pa su odustali od daljnje potjere.

Molitva sv. Luci

O sveta Lucijo, čije ime znači svjetlost, pun pouzdanja dolazim preda te tražeći te svetu svjetlost koja će mi vratiti oprez u izbjegavanju putova i grijeha i tame zabluda.

Pomoću tvog milosnog zagovora, molim te za milost ( … ) i očuvanje svjetla u mojim očima, kako bih ga uvijek koristio u skladu s Božjom voljom, a da ne ozlijedim svoju dušu.

Dopusti, o blagoslovljena Lucijo, da poslije iskazanog divljenja i hvale za tvoju moćnu zaštitu na zemlji uzmognemo se na kraju pridružiti k tebi u raju vječne svjetlosti božanskog Janjeta, tvog milostivog zaručnika Isusa. Amen.

Iz kategorije: Vijesti