Datum objave: 02. Prosinac 2019

GOTOV ŠTRAJK : Prosvjetari dobivaju veći koeficijent za 6,11 posto, ali u tri rate u narednu godinu dana, nenastavno osoblje samo dodatak

Diana Ferić
Diana Ferić

Štrajk prosvjetara od sutra se prekida jer su njihovi sindikati i  Vlada postigli kompromis na današnjem sastanku. Prihvaćeno je podizanje koeficijenta  za 6,11 posto, ali ne odmah nego u ratama.

“Okončani su pregovori između Vlade i sindikata, postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro. Učenici sa školom počinju sutra ujutro”, rekao je premijer Plenković.

Kompromisno rješenje je postignuto, poručio je premijer na presici. “Sada smo ponudili, a sindikati prihvatili, sljedeće: povećanje koeficijenta za 3 posto od 1. prosinca ove godine, zatim jedan posto koeficijenta od 1. lipnja 2020. i konačno 2 posto od 1. siječnja 2021. godine”, rekao je. U četvrtak će se na sjednici Vlade promijeniti Uredba o koeficijentima kojom će se regulirati dinamika promjene koeficijenata, a osim učitelja i nastavnika, regulirat će se koeficijenti tajnika, računovođa i ravnatelja, piše Telegram.hr.

Premijer je naglasio da će za nenastavno osoblje biti potpisan sporazum kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru pa će njihovo povećanje plaća, kako je Telegram ranije tijekom dana javio, ići kroz dodatke. “Važno je da se stvar pod hitno vrati u okvire normalnog funkcioniranja obrazovnog sustava”, zaključio je Plenković koji je najavio i da će štrajk prosvjetarima ipak biti plaćen.

BEZ KOEFICIJENTA ZA NENASTAVNO OSOBLJE

S premijerom su pred novinare na presici danas izašli i predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec te predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. “Definirali smo dobro kompromisno rješenje, postigli smo konačni cilj koji smo postavili na početku, a to je nadoknada zaostajanja plaća u obrazovanju za 6,11 posto koeficijenta. Konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti ispunjen 2021. godine, za godinu i mjesec dana. Dogovorili smo izmjene Uredbe o koeficijentima, dodatke za nenastavno osoblje u istim iznosima poput koeficijenata za nastavno osoblje.

Svi zaposlenici će realizacijom ovih odnosa proći jednako. Prihvaćanjem takvog rješenja, sindikati jamče Vladi socijalni mir tijekom trajanja ovih sporazuma. Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učitelji i nastavnici, tete kuharice i spremačice vraćaju na svoja radna mjesta. Imamo povjerenje u premijera da će na sjednici u četvrtak promijeniti Uredbu o koeficijentima onako kako smo dogovorili”, rekao je Mihalinec i zahvalio svima na podršci.

‘MI SMO POSTIGLI NAŠ CILJ’

Na pitanje o tome kako se odjednom našlo novca za koeficijente, premijer je odgovorio – u proračunu za 2020. godinu. Dodao je i kako ih iz tog razloga nije bilo moguće dati iz proračuna za ovu godinu. “Što se tiče koeficijenata, oni se donose Uredbom Vlade. Odlučili smo cijeli ovaj sustav plaća provjeriti, uredbe, osnovice, dodatke, sve ćemo to otvoriti uz pomoć sindikata i vanjskih ustanova kako bismo mogli dobiti kvalitetan i pravedan sustav plaća”, rekao je Plenković i dodao kako je izgledno da će na nepravdu svojih koeficijenata, poput učitelja, ukazati i drugi te da zato Vlada ide u rješavanje ovoga pitanja. Ponovno se pohvalio kako je u mandatu ove Vlade, za iduću godinu, proračun za Ministarstvo obrazovanja 18,6 milijardi kuna što je, tvrdi Plenković, “više no ikad”.

Na pitanje o tome što je s dostojanstvom, koje se komuniciralo kroz koeficijente, nenastavnog osoblja, odgovorio je sindikalni čelnik Mihalinec. “Mi smo postigli naš cilj, zacrtano povećanje od 6,11 posto koeficijenata. U ovom smo se trenutku složili da se takvo rješenje može donijeti danas. Povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju povuklo bi pitanje svih u javnim službama na takvim pozicijama”, kazao je Mihalinec i dodao kako je svima sačuvano dostojanstvo i ponos. Mihalinec je, na pitanje o tome zašto neće biti izjašnjavanja članstva na današnji dogovor, rekao da “ako je sindikat postavio zahtjev i ako je zahtjev ispunjen, sindikati imaju pravo donijeti odluku”.

ŠTRAJK ĆE BITI PLAĆEN, NADOKNADA NE

Plenković je odgovorio na pitanje o (ne)plaćanju štrajka. “Budući da smo prijatelji učitelja i profesora, štrajk će biti plaćen. No očekujemo, u partnerstvu sa sindikatima, da nadoknada ne bude plaćena. Dakle, ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude plaćena”, kazao je premijer.

“Moralna je obveza svih koji su bili u štrajku da nadoknade sve propušteno”, kazao je Mihalinec i poručio roditeljima da ne moraju brinuti jer će sve njihovoj djeci biti nadoknađeno u nastavi.

Iz kategorije: Vijesti