Sidebar Menu

Datum objave: 28. Studeni 2019

ODLUČNO NE: Prosvjetari izgleda velikom većinom odbili Plenkovićev prijedlog o kumulativnom povećanju plaća

Diana Ferić
Diana Ferić

"Više od 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima", objavljeno je na stranici Nastavnici.org. To su još neslužbeni i privremeni rezultati.

Prema trenutnim podacima, 2704 zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu odbija vladinu ponudu, što je gotovo 95 posto. Rezultat se mijenja iz minute u minutu, kako pristižu podaci iz zbornica diljem Hrvatske. Dosad 155 prosvjetara prihvaća vladinu ponudu, što je skoro šest posto.

Podaci također prikazuju da se 1523 izašlih na referendum izjasnilo "za" nastavak štrajka, dok ih je "protiv" 107 ili nešto više od sedam posto.

Stranica prikuplja podatke triju sindikata obrazovanja, Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod.

Potpuni rezultati najkasnije sutra u 11 sati

Potpuni rezultati referenduma učitelja i drugih prosvjetnih djelatnika trebali bi biti objavljeni na konferenciji za medije koja je zakazana za sutra u 11 sati. 

Izjašnjavanje na fakultetima i znanstvenim ustanovama trajat će danas do 16 sati, najavio je član Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka koji vjeruje da će svi rezultati biti poznati večeras do 19 sati, no izjašnjavanje bi se moglo protegnuti i na sutra, a već je najavljeno da sutra neće biti nastave u školama. Štrajk  traje 34 nastavna dana. 

Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. 

 

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je nakon sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, kako su "ostvarili kvalitetan kompromis", a kasnije je tumačio kako je paket koji je ponuđen sindikatima "zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan".

Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata, nego nudi povećanje plaća kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je kako vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a prosvjetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima.

Sindikalni čelnici istaknuli su da vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome, već će konačnu odluku donijeti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.

Učitelji na društvenim mrežama odbijaju vladinu ponudu

Dok je trajalo izjašnjavanje u školama, Sindikat hrvatskih učitelja na svojem je Facebooku objavio niz fotografija učitelja i nastavnika koji diljem zemlje, na različite načine, odbijaju vladinu ponudu.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), po kojem će osnovica u idućoj godini rasti po modelu 2+2+2 posto ako obrazovni sindikati ne prihvate vladinu ponudu.

"Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU, ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što je nominalno više sindikata za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza", rekao je Marić.

Tu Marićevu izjavu je Sindikat znanosti i visokog obrazovanja odbacio kao "nedopustivu manipulaciju činjenicama u kritičnom trenutku donošenja važne odluke", to jest sindikalnog referenduma.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam