Datum objave: 26. Studeni 2019

ŠTRAJK PROSVJETARA: Razgovori s predstavnicima Vlade nastavljaju se danas, štrajk traje i dalje

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici sindikata i hrvatske vlade nisu sinoć nakon gotovo sedmosatnog sastanka u Banskim dvorima postigli dogovor o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku i pregovore će nastaviti danas, a termin sastanka trebao bi biti poznat tijekom jutra, javlja HINA. Zanimljivo j da resorna ministrica Blaženka Divjak ne sudjeluje u tim razgovorima. 

Sindikati nisu željeli iznijeti nikakav dojam sa sastanka, ali je predstavnik vlade izrazio optimizam i rekao da su dvije strane "blizu rješenja".

"Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore", rekao je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec također nije želio iznijeti nikakve dojmove sa sastanka.

"Pregovore ćemo nastaviti sutra, štrajk se sutra nastavlja kao i do sada. Ukoliko sutra završimo pregovore, ići ćemo na referendum", rekao je.

Istaknuo je kako ne želi iznositi nikakve pojedinosti sastanka te da se u petak opekao kada je to učinio.

Sindikati kažu da ima pomaka, ali šute o ponudi vlade

Mihalinec je u petak navečer nakon sastanka u vladi istaknuo da je konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima vlade te da se približavaju rješavanju problema koji očekuju sljedeći tjedan, ali da se štrajk nastavlja.

Ovaj put nije želio odgovoriti novinarima ni što je vlada ponudila, ni ima li kakvih pomaka. "Najbolje da ništa o tome ne govorimo", rekao je.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. "Više opcija je na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", dodala je Šprem i istaknula kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni.

"Dali smo maksimalni doprinos da razgovori budu konstruktivni i da vode rješenju, vidite i sami koliko je sastanak trajao", dodala je.

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom Trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjelovao je i sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić kazao je kako misli da ima pomaka u razgovorima te da su oni bili "jako  konstruktivni".

"Mislim da smo blizu rješenja, a razgovori se nastavljaju sutra", rekao je Frka Petešić.

"Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja", dodao je.

Ranije je posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić, koji je sudjelovao u razgovorima sa sindikatima, rekao da su bili "iscrpni, kompleksni i obećavajući".

Plenkovićev savjetnik otkrio detalje pregovora 

Kusić, koji je došao u HRT-ovu emisiju Otvoreno, rekao je kako smatra da su sindikati skloni korekciji koeficijenata kroz određeni period jer je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini, predviđa se korigiranje dodataka kako bi s tim kompenzirali neodgovarajući koeficijenti.

"Razgovori su, ja bih rekao iscrpni, kompleksni i obećavajući. Zašto je štrajk uopće krenuo? Ljudi u prosvjeti, nastavnici, bili su nezadovoljni svojim koeficijentima i tu su u pravu. Oni su bili zakinuti prema drugim djelatnicima u javnom sektoru. Oni su postavili taj zahtjev i na to je vlada u istom postotku u kojem su oni tražili da se korigiraju njihovi koeficijenti dala toliku povišicu osnovice za sve ljude u javnom sektoru. Međutim, sindikati nastavnika s tim nisu bili zadovoljni, oni su produžili štrajk makar su dobili isti iznos novaca koji su tražili kao korekciju koeficijenata jer oni su tvrdili da to nije isto. Premijer je u trenutku kada je obećao povećanje osnovice za sve djelatnike u javnom sektoru i tada je obećao da će se korigirati koeficijenti. Tada je rekao javno kako oni nisu u redu, međutim to je vrlo kompleksno. Korigirati to je jedan složen posao. Sada su i sindikati na neki način ipak skloni da prihvate da se ti koeficijenti moraju korigirati u neko duže vrijeme jer je to složen posao, a da se u međuvremenu, dok se to ne učini, a to će trajati najmanje pola godine, predviđa da se korigiraju dodaci i da se s tim dodacima kompenzira dok se koeficijenti ne korigiraju. Sad postoji sklonost da se koeficijenti kroz tu korekciju dodataka na neki način kompenziraju. Koeficijenti će sigurno biti korigirani u povjerenstvima u kojima će sudjelovati i sindikati."

Iz kategorije: Vijesti