Datum objave: 25. Studeni 2019

PROSVJED PROSVJETARA U ZAGREBU:"Vi ste premijeru odgovorni zbog toga što su učitelji na ulicama!"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nekoliko desetaka tisuća učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske, među nji9ma i iz Šibenika okupilo se danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na velikom prosvjednom skupu 'Hrvatska mora bolje'

 

Skup je završio oko 13 sati.

 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, zahvalio je građanima koji su došli dati podršku učiteljima. 'Dva mjeseca se borimo za dostojanstvo. Kada vas vidim, mogu reći da smo prvu pobjedu odnijeli: vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti!' istaknuo je. 'Nikada više ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote', dodao je. Poručio je da je koeficijente trebalo riješiti još u svibnju i krenuti u kurikularnu reformu s većim koeficijentima. 'Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama. Vi ste, premijeru, odgovorni što su učitelji na ulici!' poručio je Mihalinec.

'Nakon 13 godina rada ja sam mrtav, ja sam iscrpljen. I to ne zbog mojih učenika. Oni su jedino zbog čega nabacim osmijeh u razredu. Škola je živo tkivo, živi organizam, od čistačice do ravnatelja, a vi koji radite znate da u našem poslu diploma vrlo malo znači i da po potrebi moramo biti i liječnici, i medicinske sestre, i vozači, i roditelji, i prijatelji… Moj rad se mjeri količinom papira koje sam skupio. Moja plaća se određuje koeficijentom kojim mi u lice poručuju: Ti nisi jednako vrijedan. A zašto to rade? Zato što mogu, jer smo najobrazovaniji, najpristojniji, najšutljiviji. Jer su navikli da nam mogu pljunuti u lice, a mi ćemo to samo obrisati.

Možete nam prijetiti, ali mi nemamo što izgubiti. Možete nam uzeti plaću, ali ne i naše dostojanstvo. Pa kako im nije jasno? Pa samo to nam je još ostalo. Zapamtite, ovo je škola za život, najbolja lekcija našoj djeci. Ovako se bori. Djeco, dostojanstvo nikada, ali baš nikada ne dajte, nikada!' uzviknuo je učitelj Luka u najemotivnijem govoru, prenosimo s tportala.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3