Datum objave: 20. Studeni 2019

I ŽO SDP PROZIVA PAUKA:Govori o školstvu, a Županija je među najgorima po ulaganju u njega

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik Zajednice županija, a u slobodno vrijeme i župan Šibensko-kninske županije gostovao je sinoć u emisiji „Otvoreno“, nakon njegovog priopćenja u kojem apelira na prekid štrajka.

I tko nego on je najbolja osoba za to, kažu u svom priopćenju za javnost članovi ŽO SDP -a Šibenik.

"Čovjek kojem teče treći uzastopni mandat župana priča o školstvu, a svojim radom, bolje rečeno neradom, školstvo tj. obrazovanje Šibensko-kninske županije doveo je do slijedećeg:

  • sa svega 7,99% Šibensko-kninska županija izdvaja daleko najmanji dio svog proračuna za obrazovanja koji je daleko od prosjeka RH 17,32%
  • sa 53.866.560 kn izdvojenih za obrazovanje Šibensko-kninska županija je na pretposljednjem mjestu u RH
  • po rastu sredstava izdvojenih za obrazovanje u posljednjih 5 godina (13.593.820 kn)županija je na pretposljednjem 20. mjestu od ukupno 21. županije u RH
  • sa 538 kn izdvojenih za obrazovanje po glavi stanovnika na 19. smo od 21. mjesta u RH
  • za obrazovanje izdvajamo dvostruko manje od ostatka RH – prosječno se u RH izdvoji 1.111 kn

Da vas župan slučajno ne zavara sa pričama o nemogućnosti višeg izdvajanja za školstvo i obrazovanje iznijeti ćemo podatak o ukupnoj proračunskoj potrošnji po glavi stanovnika od 6.730 kn po kojem smo na relativno visokom 6. mjestu i naravno trošimo više od prosjeka RH koji iznosi 6.413 kn.

Župan Pauk priča o ulaganju u školstvo, a u svom dvorištu ima školu u Oklaju koja je i dalje u očajnom stanju, školu u Sitnom Donjem do koje djeca uslijed kiša mogu doći jedino čamcem i niz drugih škola sa svojim problemima.

Župan je predsjednik Hrvatske zajednice županija, a na njihovim stranicama se hvale kako su sjeverozapadne županije uložile najviše iz svog proračuna za obrazovanje, dok je naša županija, zna se, na začelju.

Župan se nedavno jadao kako sa svojom plaćom ne može pokriti sve potrebe jer ima dvoje djece na fakultetu, ali očigledno nije uhljebio dovoljno svojih prijatelja u škole da zna kako učitelji sa svojom plaćom jedva pokrivaju i osnovne potrebe.

Stoga tko je bolji od našeg župana za objasniti kako županije brinu o školstvu i obrazovanju općenito", stoji u tom priopćenju.

Iz kategorije: Vijesti