Datum objave: 20. Studeni 2019

NL STIPE PETRINE ŽUPANU PAUKU:Ne miješajte se, štrajk je legitiman, a ako ima novca za aute ima i za prosvjetare!

Diana Ferić
Diana Ferić
Nezavisna lista  Stipe Petrine reagirala je priopćenjem  za javnost   na izjave predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana  Goran Pauka i na njegov  nastup  u sinoćnjoj  emisiji "Otvoreno"  u kojima  poziva nastavnike i profesore da prekinu štrajk,a poruka tog priopćenja je "Pametan đak jednako je pametan birač". Osuđuju njegovo uplitanje u štrajk i ističu kako je on legitiman i opravdan.
 
"Apeliramo na predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Šibensko-kninske županije g. Gorana Pauk da se suzdrži od daljnjih komentara i izjava vezanih uz štrajk prosvjetnih radnika.
Upravo je vaš HDZ kriv za demografski slom, stagnirajuću ekonomiju, neodrživ mirovinski sustav (kojemu prijeti kolaps), iseljavanje radnog i slobodomislećeg stanovništva te zatupljivanje društva u cjelini.
Hrvatski rezultati u području ulaganja u obrazovanje, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih vještina, stjecanja visokog obrazovanja i relevantnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada ispod su prosjeka EU-a.
 
Reforma obrazovnog sustava „Škola za život“ nastavnicima i učiteljima dala je samo više administrativnog posla za jednaku plaću koja je i dalje mizerna i na najnižem mjestu uspoređujući plaće za VSS u cijeloj zemlji.
 
Štrajk je  legitiman!
Učitelji i nastavnici u RH imaju podjednaki okvir za rad kao većina učitelja i nastavnika u svijetu i EU. Razlike su u opremljenosti škola, uvjetima rada, kurikulumima, a naročito u plaćama a za to je kriva vlast koju između ostalog vi obnašate! Uostalom u emisiji Otvoreno sami ste priznali da su ulaganja decentraliziranih sredstava u školstvo i u ovoj 2019. godini na razini 2008. godine što je poražavajuće.
Upravo iz tog razloga u interes za nastavnička zanimanja postaje sve manji i Hrvatska će se uskoro suočiti sa situacijom da će nedostajali velik broj nastavničkog kadra. Već sada nema dovoljno nastavnika matematike, fizike, kemije i stranih jezika.
 
Europska komisija upravo zbog toga naš je obrazovni sustav ocijenila među najlošijima u Europi a činjenica jest da je vaša stranka, u državi većinu vremena na vlasti.  
 
Bolje, modernije i kvalitetnije obrazovanje HDZ-u ne ide u prilog. Tako stvorilo bi se više kadra koji bi argumentirano propitivao da li vi koji vladate znate što radite, da li vi zaslužujete visoke plaće koje primate. Jel vam i dalje malo 18.821,08 kuna koje primate za svoj rad a za koji vam još pomaže 3 zamjenika i najmanje 9 službenika u vašem uredu župana. 
 
Nije stoga slučajno da smo pored svih prirodnih resursa i dalje najnerazvijenija zemlja EU i da imamo najniži standard i to ne samo u školstvu.
Kome treba pametan đak koji će sutra postati pametan birač, vašoj političkoj opciji zasigurno ne.
 
Štrajk nastavnika nije opterećenje za sustav, već je to dugogodišnje  bahato ponašanje vlasti. Masovna iseljavanja, rastuće nezadovoljstvo građana i ozračje nepravde i besperspektivnosti koje nas okružuju znak su da ste vi  teret za sustav a ne nastavnici i građani koji podnose vaše političke eksperimente.Zato s pravom zaključujemo - ako  novca ima za "nove aute" trebate ga pronaći i za nastavnike!
Ne prijeti našem društvu globalna kriza već HDZ", stoji u tom priopćenju. 
Iz kategorije: Vijesti