Datum objave: 15. Studeni 2019

EKSKLUZIVNO / Pelješki most zvat će se Most Fausta Vrančića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pelješki most koji će konačno povezati sve dijelove teritorija Republike Hrvatske, zvat će se Most Fausta Vrančića, ukoliko bude prihvaćena inicijativa koju je, doznajemo, podržala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Taj, za Hrvatsku povijesno važni most, s raspon od 2400 metara drugi ovješeni most u Europi, bit će dovršen 2022. godine, a do tada će biti donijeta i odluka o njegovom imenu.

Do sada je neslužbeno bio aktualan prijedlog da dobije ime Most Marka Pola, međutim pojavila se nova inicijativa koju je podržao HAZU. Prema tom prijedlogu Pelješki most bi trebao dobiti ime hrvatskog srednjovjekovnog genija, Šibenčanina Fausta Vrančića koji je u svom epohalnom djelu "Novi strojevi" još krajem 16. stoljeća, između ostaloga, predvidio i tehniku gradnje ovješenih mostova, upravo onakvu kakva se primjenjuje na Pelješkom mostu.

Prijedlog da Pelješki most dobije ime Fausta Vrančića, toliko je dobar, svrhovit, razložan i opravdan da ga je gotovo suvišno obrazlagati i elaborirati. Bio bi to pun pogodak, a Pelješki most bi postao istinski nacionalni ponos u svakom pogledu jer bi, osim razdvojenih dijelova Hrvatske, povezivao njenu slavnu prošlost i budućnost u kojoj će upravo on imati veliku i značajnu ulogu.

Inicijativa da Pelješki most dobije ime Fausta Vrančića, uslijedile je nakon odbijanja prijedloga da Zračna luka u Splitu dobije ime Fausta Vrančića koje je podržala Hrvatska akademija tehničkih znanosti. Taj prijedlog nije naišao na osobitu podršku u Šibeniku, rodnom gradu Fausta Vrančića, kao ni u Splitu koji se, kako doznajemo, priklonio drugom prijedlogu i izgledno je da bi splitska zračna luka mogla dobiti ime Ivana Meštrovića.

Službeni prijedlog da se Pelješki most nazove imenom Fausta Vrančića, još nije stigao do Šibenika, ali se očekuje da će biti podržan te da će u konačnici Pelješki most, jedan od najvažnijih građevinskih poduhvata u hrvatskoj povijesti, nositi ime Faust Vrančić (Šibenik, 1. siječnja 1551. – Venecija, 20. siječnja 1617.), hrvatskog polihistorika, jezikoslovca, izumitelja, diplomata, inženjera, biskupa, jednog od najznačajnijih Hrvata svih vremena.   

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3