Datum objave: 13. Studeni 2019

MINISTARSTVO KULTURE POTVRDILO:Konzervatore se nije pitalo o hotelu Krka pa je očito gradonačelnik istrčao izjavom o rušenju

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlasnik hotela Krka u Šibeniku nije još kontaktirao konzervatore u vezi s rekonstrukcijom i uređenjem te zgrade niti je Ministarstvo kulture zaprimilo ikakav zahtjev za uklanjanjem tog zaštićenog kulturnog dobra, stoji u odgovoru tog ministarstva koji smo čekali tjedan dana. Zanimalo nas je njihov komentar izjave šibenskog gradonačelnika Željka Burića da tu zgradu,s obzirom na stanje u kojem se nalazi, treba srušiti.

Napominju kako je je hotel Krka pojedinačno zaštićeno kulturno dobro rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara od 14. studenog 2007. i upisana je u Registar nepokretnih kulturnih dobara pod rednim brojem Z-3393.

Hotel Krka izgrađen je na temeljima bastiona sv. Katarine koji je srušen 20-tak godina prije gradnje hotela 1882./1883. Zgrada je u početku bila svratište i kavana, a od 1925. postaje hotel. Hotel je u funkciji do početka II svjetskog rata, a nakon rata do 1962. je jedini hotel u gradu. Od samih početaka hotel je mjesto društvenih događanja, prigodnih poslova i obljetnica.

"Temeljem članka 64. : Iznimno od odredaba članka 62. ovoga Zakona, nadležno tijelo može izdati suglasnost za uklanjanje nepokretnog kulturnog dobra ili njegova dijela kada utvrdi da se radi o dotrajalosti ili većim oštećenjima kojima je izravno ugrožena stabilnost građevine ili njezina dijela, te ona predstavlja opasnost za susjedne građevine i život ljudi, a ta se opasnost ne može na drugi način otkloniti. Prije donošenja odluke o uklanjanju kulturnog dobra, potrebno je izraditi konzervatorski elaborat kojim će se utvrditi vrijednosti, odnosno u kojoj mjeri je izgubljeno svojstvo s obzirom na postojeće stanje kulturnog dobra.

Suglasnost iz stavka 1. članka 64, nadležno tijelo može izdati samo uz prethodno mišljenje Hrvatskog vijeća za kulturna dobra", objasnili su postupak rušenja koji zaziva šibenski gradonačelnik.

Iz kategorije: Vijesti