Datum objave: 08. Studeni 2019

POLUDJELI SUSTAV:Kakvu poruku o hrvatskom sudstvu i Hrvatskoj šalje ponavljanje suđenja Horvatinčiću četvrti put

Diana Ferić
Diana Ferić

Može li netko iz njemačkog, austrijskog, češkog ili američkog pravosuđa razumjeti ovo što se radi u Hrvatskoj? Ne vjerujem. Vjerojatno će pomisliti da smo mi potpuno bezuman narod kad to trpimo. Ali zato su zadovoljni Horvatinčić i svi drugi nebrojeni kriminalci kojima pogoduje ovaj poludjeli sustav. Mnogi od njih njegove blagotvorne benefite mogu uživati dok su živi. Kao, na primjer, Nevenka Jurak iz Fimi medije, koja je preminula neosuđena, piše kolumnistica portala Telegram Sanja Modrić.

 

Ako izvadite bodež i dokrajčite čovjeka na Trgu bana Jelačića, usred sunčanog dana i pred 37 svjedoka koji čekaju tramvaj – od kojih su dvojica slučajno policajci, a još jedan sudski vještak za krvne delikte – možda će postupak protiv vas biti pravomoćno okončan 2038. godine. Možda ni tada. A čak možete biti i oslobođeni. To nije nikakav neslani vic nego hrvatsko pravosuđe, jedno od najgorih u Europi, a možda i sasvim najgore.

 

Evo uzmimo, na primjer, slučaj Tomislava Horvatinčića, kome će se, kako javljaju dobro obaviješteni sudski izvjestitelji, izgleda suditi i po četvrti put pa će, moguće, biti konačno osuđen za nekih deset godina.

KAKO BEZNAČAJNA SMRT

Otkako je zagrebački poduzetnik, od ranije višestruki bezobzirni prometni prijestupnik i recidivist, gliserom ubio dvoje ljudi – ide već deveta godina. Sudar brodova dogodio se u kolovozu 2011. godine i stvari su od početka svakom ribaru bile više-manje jasne. Luda brzina, autopilot, nemar i talijanski bračni par, ravno s odmora na Jadranu, u limenim jr kovčezima otpremljen pod zemlju.

Naše je pravosuđe ustalo i krenulo na posao, ali cirkus je počeo odmah. Cirkus se pred našim očima odvija i na suđenjima SanaderuBandićuBranimiru GlavašuNadanu Vidoševiću i tako redom. Ovdje je trebalo četiri godine da se na prvom stupnju dovrši prvo suđenje. Horvatinčić je proglašen krivim, ali dobio je uvjetnu kaznu.

Za to je zaslužna već legendarna šibenska sutkinja Maja Šupe koja je 2015. ocijenila da je smrt dviju osoba, koje baš ničim nisu pridonijele tragičnom kraju svojih života, toliko jeftina i beznačajna da počinitelj Horvatinčić treba ostati na slobodi i naredne tri godine samo malo pripaziti da ne ponovi isto kazneno djelo. S gliserom, dakle, polakše.

ŠOK NA ŠOK

Onda je tu sramotnu odluku ipak ukinuo Zadarski županijski sud i krenulo se ispočetka. Međutim, sutkinji Maji Šupe postupak nije oduzet pa je ona ostala u sedlu. U Šibeniku se spekuliralo da je sigurno podmićena, ali to je ostalo na naklapanjima.

No u drugom, popravnom činu, uslijedio je još gori šok. U ponovljenom postupku, temeljenom na potpuno identičnom činjeničnom stanju, gospođa sutkinja sada je potpuno oslobodila Horvatinčića i proglasila ga apsolutno nevinim. Prihvatila je manevar obrane da je kontrolu nad brodom izgubio zbog iznenadne sinkope. Javnost je bila skandalizirana. Pojam sinkope tako je ušao u podrugljivi narodni leksik. To novo kompromitantno poglavlje upisano je u anale hrvatskog pravosuđa krajem 2017.

No, i ta je presuda bila ukinuta. Županijski sud u Zadru lani je zaključio da sinkopa ipak ne igra. Suđenje je opet vraćeno na početak, opet na Općinski sud u Šibeniku, ali s novim sucem. Sutkinja Maja Šupe mogla se sada malo odmoriti od navodnog “nepodnošljivog pritiska medija na sud” na što se žalila na sva usta. Dakle, već smo na trećem uzastopnom prvostupanjskom postupku o istome, a on je završen u veljači. Horvatinčić je napokon osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i 10 mjeseci.

NOVI ZAPLETAJ CRIJEVA

Ali ovdje nije bilo ni “treće sreće”, uslijedio je novi zapletaj crijeva. Sada je problem u tome što se u međuvremenu promijenio Kazneni zakon po staroj hrvatskoj navadi da se zakoni i propisi mijenjaju kao čarape. Općinski sudovi, dakle, od početka siječnja ove godine, mogu suditi samo za kaznena djela za koje je zapriječena kazna do 12 godina zatvora, a za ovo Horvatinčićevo sada je raspon do 15 godina.

Općinski sud nije se, međutim, obazirao na novu normu i nije prekinuo postupak da bi ga predao Županijskom sudu nego je nastavio sa suđenjem i donio presudu. Tako i toj presudi sada prijeti poništenje što znači da će postupak jednom početi iznova, po četvrti put.

NEVENKI JURAK JE SADA SVEJEDNO

A kad i ako se jednom konačno dovrši, pitaj boga hoće li i taj biti poništen ili zato što je sud doveden u zabludu, ili jer je došlo do kakve procesne greške, ili jer je optuženiku povrijeđeno kakvo sveto pravo, ili jer je sudac pao s Marsa. Može li netko iz njemačkog, austrijskog, češkog ili američkog pravosuđa razumjeti ovo što se radi u Hrvatskoj? Ne vjerujem. Vjerojatno će pomisliti da smo mi potpuno bezuman narod kad to trpimo.

Ali zato su zadovoljni Horvatinčić i svi drugi nebrojeni kriminalci kojima pogoduje ovaj poludjeli sustav. Mnogi od njih njegove blagotvorne benefite mogu uživati dok su živi kao, na primjer, Nevenka Jurak iz Fimi medije, koja je nakon tolikih godina postupka, preminula neosuđena.

Iz kategorije: Vijesti