Datum objave: 07. Studeni 2019

VIDEO INTERVJU: Gradonačelnik Burić:"Nisam rekao da hotel Krku treba srušiti nego da će se tu rušiti"

Diana Ferić
Diana Ferić

Izjava gradonačelnika Burića, kako su je prenijeli novinari koji su bili s njim na obilasku zgrade bivšeg hotela Krka na poziv novog vlasnika, da tu zgradu treba srušiti, a ne adaptirati izazvala je sablazan u stručnoj, ali i većeg dijela opće javnosti budući da je riječ zaštićenom kulturnom dobru. Prema pozitivnim zakonima RH 2007. godine je donesena odluka o njezinoj zaštiti kao vrijednom dijelu spomeničke baštine i sama pomisao da bi je netko tako olako srušio, a k tomu je to upravo gradonačelnik Šibenika čija je uloga da prvenstveno štiti tu baštinu zvono je za uzbunu. Nije tako davno da je u Šibeniku srušena zgrada bivšeg kina Tesla koja je po svemu trebala biti proglašena kulturnim dobrom i zaštićena, još su svježa sjećanja na to kako je struka ipak posustala u slučaju gradnje poslovno - stambenog objekta i hotela na lokaciji nazvanoj Peškarija u korist namjera investitora i da dalje ne nabrajamo. Zbog svega toga ta najnovija izjava gradonačelnika Burića zaslužuje obrazloženje koje nam je dao u video intervju za Šibenik News u kojem ju je malo ublažio, ali poruka je ostala ista.

 

-Je li točno da ste izjavili da je najbolje zgradu bivšeg hotela Krka srušiti, a ona je, podsjećam Vas, zaštićena kao kulturno dobro?

- Ja sam apsolutno svjestan što znači zaštićeno kulturno dobro i nikome ne pada na pamet kršiti pozitivne zakone. Ja sam izjavio da tu nije moguća adaptacija nego rekonstrukcija.

- Ali Vi niste stručnjak da donosite takve stavove!

- Dozvolite mi da imam dovoljno iskustva i kroz prijašnje funkcije i sadašnje da takvo mišljenje iznesem. Potrebna je temeljita rekonstrukcija, a svaka rekonstrukcija objekta kod kojeg je poremećena statika zahtijeva građevinsku dozvolu i shodno tome sam kazao da će tu trebati rušenje, ali nisam rekao čega.

-Ali vi ste prejudicirali stvari. Pa još nije izrađen ni elaborat o stanju te zgrade.!

-Nisam ja ništa prejudicirao jer mi imamo iskustvo s obnovom objekata za sličnu namjenu u staroj gradskoj jezgri. Očito ste svi zaboravili obnovu palače Marenci. Tu smo imali istu priču, rekonstrukciju palače Marenzi koja je srušena i obnovljena.

-Ta zgrada nije bila zaštićeno kulturno dobro!

-To nema veze. Ne ulazimo u to.

- Meni se čini da je upravo je to bitno!

-Nećete o tome davati stav ni vi ni javnost nego relevantne stručne institucije.

-Ali u slučaju vaših izjava vezanih za hotel Krku vi ste iznijeli neke stavove prije stručnjaka?!

- Mi moramo biti presretni da smo tu dobili vlasnika koji želi urediti taj prostor. On ne priča o prenamjeni nego o gradnji hotela. I to želi napraviti hotel koji će biti ponos ovom vremenu kao što je bivši hotel Krka bio ponos vremena u kojem je izgrađen. Svatko razuman zna u kakvom je stanku taj objekt. Punih 100 godina tu ništa nije napravljeno već je prepušteno propadanju. Hotel Krka je povijest Grada Šibenika, ali tko je odgovoran za to što je on u takvom stanju?

-Pa valjda vlasnik!

 

-Nisam baš siguran. ja vam odgovorno tvrdim da nije baš tako. Znate što se događalo sa zgradom na čijem je mjestu sada hotel Bellevue.

- Mi sada pričamo o zgradi hotela Krka koja je zaštićeno kulturno dobro, a zgrada na mjestu koje je hotel Bellevue to nije bila.

-Nema veze, ali priča je ista. Konzervatori su i tada kazali - ne smije se rušiti. Ja sam sudionik te mukotrpne priče. Ne zato da bih štitio nečije privatne interese nego što sam smatrao da Šibenik ne zaslužuje na tom mjestu takvu derutnu zgradu.

- Ispada da su svi oni koji su protiv rušenja te derutne, ali zaštićene zgrade, protiv razvoja i za zadržavanje statusa quo, a tako razmišlja i dio javnosti. Ni to je obrtanje teza i stvaranje alibija investitorima da mogu raditi što žele na zaštićenom objektu!

-To će netko drugi reći. Točno se zna kako se ulazi u rekonstrukciju takvih zaštićenih zgrada. Uostalom, zar šibenska Gradska vijećnica nije bila potpuno srušena i nakon toga je rekonstruirana. Zar se mi sada sramimo te građevine.

-Ne sramimo se, ali tada je tu presudio Ivan Meštrović koji je zvao poznatog arhitektu Harolda Bilinića, ali mi nemam danas takvih autoriteta.

-Ma pustite vi to. Sve se to da obnoviti. Nemojmo pametovati. Pa pola zapadne Europe je bilo srušeno u 2. svjetskom ratu i obnovljeno je u izvornom obliku.

-Vi ste istrčali prije nego što je struka kazala kako tu zgradu treba obnoviti, što je dopušteno, a što nije. govorite o njenoj statici i stanju u kojem se nalazi paušalno, a elaborat nije ni izrađen. Što Vas je motiviralo na to?

-Ja nisam istrčao niti sam iznosio takve stavove. Ja sam rekao ovdje neće biti moguća adaptacija , ovdje treba ozbiljna rekonstrukcija.

-Znači niste rekli da zgradu treba srušiti?

 

- Ne ja sam rekao "ovdje će trebati rušiti", ali ne što i kako. Ja samo znam da to mora biti hotel koji će biti perjanica turizma Grada Šibenika. Zbog tog njegovog povijesnog značaja već je odrađeno pola posla u tom smislu. Ja samo hoću upozoriti da nam se ne dogodi ono što se događalo na toj lokaciji. Znam povijest brojnih razgovora i pregovora. Znam da sam bio sudionik razgovora s raznim partnerima koje je bivši vlasnik dovodio u gradsku upravu i uvijek se zapinjalo na činjenici da je to bila ogromna investicija i krutim stavovima što se smije, a što ne. Ne možete očekivati da će netko u to uložiti svoj novac nerazumno i neracionalno. Razuman stav onih koji su zaduženi za zaštitu i nas u lokalnoj samoupravi je da želimo da to ponovno bude hotel, da želimo da on bude prepoznatljivost Grada Šibenika i da ne smijemo dopustiti da narednih 10 godina ta zgrada ostane u sadašnjem stanju, da se ništa ne dogodi.

- Vi idete za tim da bi se moralo ići na ruku investitoru, a ne štiti ta zaštićena baština!

- Ne, ja to ne tražim. Ja govorim općenito. Ja sam s tim čovjekom, novim vlasnikom razgovarao dva puta po pet minuta. Ja tvrdim da nam je svima zajednički cilj da to bude hotel i moramo se potruditi da tako bude.

- Da, ali hotel koji će zadržati sadašnji vanjski izgled i gabarite!.

- Ne znam što će on zadržati. To će reći struka.

- Ali zar struka to već nije rekla kada je 2007. , provodeći pozitivne zakone, tu zgradu zaštitila kao kulturno dobro, a zna se što to znači?

- To nije struka. To su konzervatori. Dijelimo ovlasti konzervatora od projektanata, inženjera, statičara. Konzervatori nisu ta struka. Oni će samo dati smjernice kako se treba zaštiti povijesni integritet tog objekta. Da zaključimo, oni su tu zgradu zaštitili. I što je ta njihova zaštita prouzročila!?

- Vi tvrdite da zbog njih za zgrada nije obnovljena?

- Ništa ja ne tvrdim. A može li se postaviti i sljedeće pitanje. Bi li sudbina Rivijere bila drukčija da je ta zgrada bila obnovljena. Nama se ne smije više dogoditi da ako imamo nekoga da želi uložiti   u nešto što mi svi želimo da ga u tome onemogućimo već moramo svi biti konstruktivni. Vidjet ćete na kraju da sam ja bio u pravu i da će tu, u tom objektu doći do značajnih rušenja da bi se zadržali standardi koje hoteli danas moraju imati. Zdrav razum nalaže da to nije moguće postići kroz adaptaciju nego kor temeljitu rekonstrukciju.

-Zašto ste se vi koji niste stručnjak upetljali u ovu priču.

-Ja sam smo rekao da će tu trebati rušenje.

-Jeste li, zaključimo na kraju, rekli da tu zgradu treba srušiti ili ne!

-To je Vaša interpretacija, a vi ne možete znati moje misli. Ja samo kažem da je netko donio neko rješenje 2007. godine, ali to ne znači da se ono danas ne može promijeniti.

- Znači li ti pritisak na konzervatore i zaštita interesa investitora, a ne identiteta Šibenika i njegove baštine. Meni se čini kao da vi tjerate vodu na mlin investitora.

- Ja ne vodim vodu ni na čiji mlin. Samo želim da dobijemo hotel na tom mjestu koji će donijeti turistički preporod Šibenika. Mi smo prije petnaestak godina imali samo jedna hotel u Šibeniku, s tri zvjezdice i ja sam se toga stidio. Ja sada želim samo da dobijemo u Šibeniku luksuzni hotel. Želio bih da vlasnik otvori vrata sadašnje zgrade da vidite u kakvom je stanju i onda biste sigurno promijenili mišljenje. da vidite taj krov, kroz koji pada kiša. taj hotel je statički uništen i za to zaključiti ne treba biti neki stručnjak.

-Pa nitko ne spori o tomu da tu zgradu treba obnoviti i urediti, ali ne i srušiti, o tomu cijelo vrijeme pričamo. Vi se sada upuštate kao gradonačelnik u neka stručna pitanja. Podsjećate me na nekadašnjeg gradonačelnika Ante Šupuka koji se isto tako miješao u statiku i rekonstrukcije objekata.

-Ta mi usporedba ne smeta jer je Ante Šupuk napravio neke vrlo smjene poteze za Grad Šibenik. Recimo samo što je donio odluku o osnivanju industrijske zone. Ja samo želim reći na kraju da Grad Šibenik ne smije smijestiti priliku da dobijete luksuzni hotel na mjestu starog hotela Krka kroz koji ćemo mi sačuvati sve lijepe uspomene na njega. Tragedija bi bila da se opet pretvorila u poslovne prostore i urede!

Vido intervju možete pogledati ovdje:

Video

ŽELJKO BURIĆ INTERVJU
Iz kategorije: Vijesti