Datum objave: 05. Studeni 2019

Obilne kiše i jako jugo: Meteoalarm je za područje Jadrana izdao više upozorenja

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova jača promjena vremena je pred nama, posebno na obali gdje se zbog obilne kiše i jakog vjetra očekuju i veći problemi.

Kako prognozira DHMZ, na Jadranu i u predjelima uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te lokalno obilna oborina, osobito u Dalmaciji. Takvo će vrijeme potrajati najmanje do sutra, a budući da se očekuju velike količine kiše, Meteoalarm je za područje Jadrana izdao više upozorenja, piše Index.hr.

Već u poslijepodnevnim satima se očekuju velike količine kiše na istarskom području te u Gorskom kotaru i Lici, a kasnije tijekom dana i u Dalmaciji. Za danas je na snazi narančasti alarm za Liku, Gorski kotar i Istru.

"Ponegdje jaki, moguće i olujni udari juga te južnog i jugozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Ponegdje obilna kiša. Moguće bujične poplave. Količina oborine > 50 mm", stoji u upozorenju Meteoalarma.

Zbog obilne kiše žuto je upozorenje na snazi za cijelu obalu sve do sutra.

ESTOFEX izdao upozorenje

ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske, BiH, Crnu Goru i Albaniju.

"Približavanje ciklone sa zapadnog Sredozemlja dovest će do podizanja nestabilnih zračnih masa u središnjem Sredozemlju. Oluje će se početi stvarati u utorak ujutro na zapadu Italije, a brzo će se širiti prema istoku, praćene velikim količinama kiše i munjama. Ovo će rezultirati trajnim kišama koje mogu dovesti do poplava", prognoziraju meteorolozi ESTOFEX-a.

"Na zapadnom Balkanu očekuju se jake bujične poplave praćene olujnim vjetrom, a moguće su i pijavice", dodaje se.

Iz kategorije: Vijesti