Datum objave: 04. Studeni 2019

DOBRA VIJEST:Šibeniku će ostajati novac i od poreza na iznajmljivanje svih apartmana,a ne samo vlasnika iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Dobra vijest za turističke gradove i općine. Posljednjih krupnih poreznih reformi predviđeno je da će prihod od poreza na turistički najam ostati općinama i gradovima u kojima će ti apartmani biti sigurni da će novac ostati tamo gdje će biti ostvareno što će pomoći izgradnji turističke infrastrukture. Da je posebno važno za Šibenik u kojem je, prema podacima, objavio je Jutarnji list čak 64 postolarskih kreveta u vlasništvu onih koji žive u Šibeniku.

Sada je situacija nelogična jer vlasnici apartmana plaćaju tajni porez u mjestima gdje su prijavljeni. Za slučaj zbog toga što je paušal porez od iznajmljivanja troškova poreza na dohotka, ta vrsta poreza prema Zakonu ostaje jedinicama lokalne samouprave u kojima vlasnici prijavljeni su boravište. To sada mijenja.

Procjenjuje se da je 50 posto apartmana u vlasništvu onih koji ne žive u mjestima u kojima su ti apartmani pa riječi o čistom rentijerstvu.

Šibenik po tome vodi jer je, prema podacima Jutarnjeg lista od 13.399 turističkih kreveta u Šibeniku kreveta njih čak 8561 tj. 64 posto u vlasništvu preduzeća s prebivalištem izvan grada

Iz kategorije: Vijesti