Datum objave: 04. Studeni 2019

DOBRA VIJEST:Šibeniku će ostajati novac i od poreza na iznajmljivanje svih apartmana,a ne samo vlasnika iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Dobra vijest za turističke gradove i općine. Posljednjih krugom porezne reforme predviđeno je da  prihod od poreza na turistički najam ostaje općinama i gradovima u kojima se ti apartmani nalaze dakle novac će ostajati tamo gdje je ostvaren što će pomoći izgradnji turističke infrastrukture. To je posebno važno za Šibenik u kojem je, prema podatcima koje je objavio Jutarnji list čak 64 posto turističkih kreveta u vlasništvu onih koji ne žive u Šibeniku.

Sada je situacija nelogična jer vlasnici apartmana plaćaju taj porez u mjestima gdje su prijavljeni. To se događa zbog toga što se paušal poreza od iznajmljivanja smatra  porezom od dohotka, a ta vrsta poreza prema Zakonu ostaje jedinicama lokalne samouprave u kojima vlasnici imaju prijavljeno boravište. To se sada mijenja.

Procjenjuje se da  je 50 posto  apartmana u vlasništvu onih koji ne žive u mjestima u kojima su ti apartmani  pa je riječ o čistom rentijerstvu.

Šibenik po tome vodi jer je, prema podatcima Jutarnjeg lista od  13.399   turističkih kreveta u Šibeniku kreveta njih čak 8561 tj. 64 posto u vlasništvu osoba s prebivalištem izvan grada

Iz kategorije: Vijesti