Datum objave: 31. Listopad 2019

TRASH: Dalmatinska suha šunka novi je atentat na hrvatsku industriju pršuta

Diana Ferić
Diana Ferić

Dalmatinska suha šunka u zadnjih je godinu dana preplavila hrvatske supermarkete. Riječ je o proizvodu koji vizualno jako sliči na pršut, koji je napravljen od svinjskog buta kao i pršut košta manje od pršuta, te se proizvodi drukčijim tehnologijom, prenosimo s portala Kult Plave Kamenice

Pršuti, naime, moraju dozrijevati najmanje devet mjeseci, a mnogi proizvođači tvrde da njihovi pršuti dozrijevaju 12 do 18 mjeseci. Dalmatinska suha šunka dolazi na tržište nakon svega tri do četiri mjeseca.

Najpoznatiji proizvođač dalmatinske suhe šunke jest Mesna industrija Pivac (dakle, ona tvrtka koja pokušava kupiti Kraš), ali smo u zadnje vrijeme vidjeli i niz drugih, uglavnom anonimnih ” fantazističkih” brendova, bez oznake porijekla.

Dalmatinska suha šunka na akcijama se može kupiti već za 67 kuna po kilogramu, a najviša cijena uglavnom ne prelazi 100 kuna. Danas smo probali nekoliko dalmatinskih suhih šunki i sve dijele slične organoleptičke značajke: jako su slane, prezadimljene i bez prirodne slatkoće sušene svinjetine, koja to meso čini teoretski idealnim za preradu.

Sušene dalmatinske šunke čisti su trash, koji bi trebalo izbjegavati pod svaki cijenu. Da većina dalmatinskih pršuta u supermarketima nije skoro jednako loša. Pršutarska industrija, ne računajući nekoliko malih butiknih proizvođača, trenutno je jedno od najslabijih mjesta hrvatske prehrambene industrije.

Dalmatinske suhe šunke jesu svojevrsni atentat na pršut, no sam je pršut postao toliko slab da ga dalmatinske šunke ne mogu uništiti. On, nažalost, uništava samog sebe.

Iz kategorije: Vijesti