Datum objave: 25. Listopad 2019

Guverner HNB -a upozorava: Cijene nekretnina u Hrvatskoj uzletjele su do predkriznih visina

Diana Ferić
Diana Ferić

Cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele su na pretkrizne razine pa smo nedavno zabilježili najveći skok cijena u EU od čak 10,4 posto. Da je stanje uzavrelo i da se stvara nekretninski balon, sada ističe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je s konferencije “Izazovi promjene”, u organizaciji mirovinskih fondova i burze, istaknuo da stanje podsjeća na ono uoči financijske krize.

 

Posebno to vrijedi za Jadran, u Zagrebu je situacija slična, a tome doprinosi činjenica da u nekretnine ulažu i građani i poduzeća i institucionalni ulagači


– Tržište nekretnina u Hrvatskoj se pjeni, cijene su na razinama od prije krize, a posebno to vrijedi za Jadran. U Zagrebu je situacija slična, a tome doprinosi činjenica da u nekretnine ulažu i građani i poduzeća i institucionalni ulagači. Zbog pada kamata svi love prinose i pokušavaju zaraditi – kazao je Vujčić pa podsjetio da je tržište nekretnina ciklično te da osim faze rasta postoji i faza pada, koja može donijeti velike neizvjesnosti. Istaknuo je i da je sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cijena na tržištu, a tome možemo dodati i da se povećava razlika između realiziranih i traženih cijena nekretnina pa se nerijetko traži i do 250 eura po kvadratu viša cijena od one koja je zaista i ugovorena. Skok 14 posto u godinu dana Nije guverner prvi koji upozorava na ovaj problem, to mjesecima čine i stručnjaci s tržišta koji ističu da su cijene narasle iznad održivih razina. Ono što zabrinjava je činjenica da nema naznaka da će se taj rast zaustaviti jer, kao što je napomenula Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb, dok god raste BDP, kamatne stope ostaju niske, a država nastavlja s programom subvencioniranja kredita, nema razloga za pad cijena. Zagreb je zabilježio skok cijena od 14 posto u godinu dana pa su sada kvadrati jednako skupi kao i 2008., a cijene na Jadranu premašile su pretkrizne razine i prije. Kvadrati bi uskoro mogli postati nepriuštivi domaćem stanovništvu s obzirom na to da njihova cijena raste puno brže od primanja. Prosječna cijena kupljenog stana u Zagrebu je 1720 eura po četvornom metru, a u Splitu se za kvadrat stana traži i više od 2500 eura po kvadratu.
 

Iz kategorije: Vijesti