Datum objave: 23. Listopad 2019

Neke izjave ministra Darka Horvata podsjećaju na obećanja koja je davao nekadašnji šibensko - kninski župan Paško Bubalo

Diana Ferić
Diana Ferić

Sjećate li se najava nekadašnjeg šibensko - kninskog župana Paška Bubalo kako će njemački automobilski gigant Audi otvoriti svoj pogon u Šibeniku od čega naravno nije bilo ništa pa onda, kada se vratio iz posjeta Kini, da će u TLM ući kineski kapital. Ministar gospodarstva RH Darko Horvat radi čini se isto.

Vjest da Volkswagen traži mjesto za otvaranje velike tvornice nakon odustajanja od pogona u Turskoj, rasplamsala je nadu. Milijardu i pol eura teška investicija, objavljeno je danas, bila je jedna od tema jučerašnjeg razgovora ministara gospodarstva Hrvatske i Njemačke, Darka Horvata i Petera Altmaiera. Jutarnji je pisao da mu je iz Vladinih krugova potvrđeno kako se razgovaralo o njemačkim ulaganjima u hrvatsku autoindustriju, a tako nešto je na konferenciji za novinare dao naslutiti i ministar Horvat, piše Telegram.hr
No, uskoro se javio šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann i kazao kako kompanija trenutno ne traži aktivno nove lokacije za izgradnju tvornice, iako su plan o građenju pogona u Turskoj Nijemci stavili na čekanje. Ovo nije prvi put da ministar gospodarstva Horvat pušta informacije o potencijalnim gigantskim informacijama. Izvukli smo njegove ranije izjave koje su vrlo brzo bile demantirane.

 

1. HYUNDAI JE TREBAO OTVORITI TVORNICU U VARAŽDINU

Krajem prošle godine iz izvora u ministarstvu gospodarstva u javnost je puštena vijest o dolasku velikih stranih kompanija u Hrvatsku. Priča je krenula, neki mediji povezali su je s posjetom delegacije jedne manje južnokorejske tvrtke sjeveru Hrvatske, i uskoro se počelo pisati o tome kako Hyundai ozbiljno razmatra mogućnost da na području Varaždina pokrene proizvodnju svojih vozila. “Hyundai razmišlja o pokretanju proizvodnje u Hrvatskoj, razgovori se vode već dva mjeseca”, glasio je naslov jednog članka u kojem se novinar pozivao na potvrdu iz vladinih krugova.
No južnokorejsko veleposlanstvo uskoro je demantiralo te navode u izjavi za Telegram. Zatim se javio i ministar Horvat i povukao spomenute informacije iz vladinih krugova. Novinarima je kazao da je on pozvao četiri velike svjetske automobilske kompanije u Hrvatsku, ali da od njih još nije dobio odgovor, i da nema nikakvih informacija o tome da bi neka velika autokompanija bila zainteresirana za ulaganje u Hrvatsku.

 

2. KINEZI SU TREBALI SPASITI HRVATSKA BRODOGRADILIŠTA…

Hrvatsku je u travnju posjetila kineska delegacija na čelu s premijerom Li Keqiangom, i smjesta se počelo brujati o brojnim poslovima koje će Kinezi pokrenuti u Hrvatskoj. S obzirom na otegnutu agoniju propadanja 3. maja i Uljanika, jedna od najpopularnijih priča bila je ona o tome kako će kineski kapital brodogradilišta spasiti od bankrota i donijeti nove poslove. Kada je idućeg tjedna Uljanik posjetila delegacija iz najvećeg svjetskog brodogradilišta, China Shipbuilding Industry Corporation, ministar Horvat je medije počeo izvještavati o pregovorima koje s Kinezima vodi o sudbini brodogradilišta.

Oduševile su ih sposobnosti hrvatskih inženjera i mogućnosti hrvatskih brodogradilišta, pričao je ministar početkom svibnja, prenio je Novi list, i još si je dao truda da umiri sindikate objašnjenjem kako se nije razgovaralo o nekretninskom biznisu ili turističkoj vrijednosti brodogradilišta, nego samo o proizvodnji brodova. Kada su ga novinari desetak dana kasnije pitali ima li kakvih novosti iz Kine, ministar je odgovorio da se još čeka povratnu informaciju. Odgovor je bio isti i početkom lipnja, dok je potkraj tog mjeseca javnost napokon obavijestio kako su Kinezi zaključili da su hrvatska brodogradilišta toliko tehnološki zaostala da u njih neće ulagati.

 

3. … I SAGRADITI NIZINSKU PRUGU DO RIJEKE

Brodogradilišta su bila najhitniji problem pa se o njima najviše pričalo, ali posjet iz Kine je prema najavama trebao dovesti do ulaganja u hrvatsku infrastrukturu, turizam, digitalizaciju, pa čak i sport. Ministar Horvat javnost je zaintrigirao objavom da je kineskim investitorima ponuđeno da izgrade nizinsku prugu do Rijeke i zauzvrat dobiju dugoročnu koncesiju. Horvat je zaneseno pričao o planovima da Rijeka zahvaljujući pruzi postane „najveća izvozna luka europskih proizvoda na kinesko tržište”, i kazao da očekuje da će „ozbiljne verifikatore” namjere Kineza da sagrade prugu imati nakon završetka sastanka 16+1, pisao je Faktograf.
Taj sastanak je održan je 11. i 12. travnja u Dubrovniku. Nije moguće pronaći podatke o tome je li ministar Horvat dobio svoje ozbiljne verifikatore, ali u rujnu je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavljeno da bi jednu dionicu pruge do Rijeke mogla financirati EU, pa se može zaključiti da Kinezi nisu iskazali interes da se prihvate tog projekta.

 

 BONUS: MILIJARDE KOJE JE U HRVATSKU TREBAO ULOŽITI IVAN ŽILIĆ

Možda najzabavniji fake news o investicijama ipak nema veze s ministrom Horvatom. Možda se sjećate kako prošloga ljeta s naslovnica nije silazio Ivan Žilić, čovjek koji je tvrdio da je najbogatiji Hrvat i najveći izumitelj 21. stoljeća. Gospodin iz Luksemburga sa zaliscima engleskog lorda čelnim ljudima Uljanika nudio je 500 milijuna eura za preuzimanje brodogradilišta.
Tu nije stao, pa je preko novina poručivao da je za 120 milijuna eura spreman ”uzeti Petrokemiju”. Za Agrokor je, ako treba, bio voljan ponuditi i šest milijardi. Pod određenim uvjetima bio je spreman podići i novi nacionalni stadion. Vladi je poručio kako “oni koji od njega traže novac, trebaju na stol staviti nešto. Neki zlatni sat, neku garanciju”. Tako je, na primjer, za spas Uljanika, gospodin Žilić tražio da mu država da koncesiju na Brijune.


 

Iz kategorije: Vijesti