Datum objave: 22. Listopad 2019

JESTE LI ZNALI - Vice Vukov i Ivo Robić prije 50 godina pjevali su himnu "Dinama"

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije točno 50 godina, u listopadu 1969. godine Ivo Robić i Vice Vukov, dvije pjevačke legende, u duetu su pjevali prvu himnu nogometnog kluba "Dinamo" iz Zagreba. Pjesma "Plavi, Plavi, Plavi", aktualna je upravo danas 22. listopada 2019. godine kada "Dinamo" igra važnu utakmicu Lige prvaka protiv jakog ukrajinskog Shakhta.
Do listopada 1969. godine "Dinamo" nije imao svoju himnu, a da je dobije odlučeno je na sjednici tadašnjeg klupske Komisije za članstvo i propagandu. Pisanje stihova povjereno je pjesniku Dragi Britviću. Njegove stihove uglazbio je skladatelj Stjepan Mihaljinec, a pjevali su je uz pratnju Zabavnog orkestra Radio - televizije Zagreb, najpopularniji i najbolji pjevači koje je Hrvatska ikada imala; Ivo Robić i Vice Vukov.  Ploča s himnom "Dinama" objavljena je u produkciji Jugotona. Na A strani ploče bila je otisnuta himna "Plavi, Plavi, Plavi", a na B strani izjave petorice najslavnijih "Dinamovih" igrača Augusta Lešnika, Franje Wolfla, Ivice Horvata, Dražana Jerkovića i Rudolfa Belina o svojim igračkim danima u Dinamu.
Za Šibenik je ta neobična ploča posebno zanimljiva jer se na njoj, osim glasa Vice Vukova, može čuti i glas legendarnog šibenskog nogometaša Dražane Jerkovića.
Himnu "Dinama" Ivo Robić i Vice Vukov prvi su puta izveli uživo na stadionu u Maksimiru na utakmici "Dinama" protiv francuskog "Olympiquea" 26. listopada 1969. godine.


 

Video

Iz kategorije: Vijesti