Datum objave: 16. Listopad 2019

Sindikati nezadovoljni premijerovim odgovorima, štrajk prosvijetara se nastavlja

Diana Ferić
Diana Ferić

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je da se još nikad nije dogodilo da premijer ponudi povećanje plaća preko saborske govornice, kako je to danas napravio Andrej Plenković. 'Pretpostavlja li premijer da mi možemo prihvatiti ili odbiti prijedlog povećanja za javne službe i da stoga prekidamo štrajk? Niti jedna njegova rečenica ne rješava problem u sustavu odgoja i obrazovanja zbog kojeg štrajkamo', rekao je Mihalinec, najavljujući da se štrajk nastavlja kako je najavljeno, piše tportal.

 

 

'Ovo je ponuda sindikatima državnih i javnih službi i to bez pregovora, a ne nama, a to je i novi oblik socijalnog dijaloga koji je za nas potpuno neprihvatljiv', ustvrdio je Mihalinec.
Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja podsjetila je da je još u prosincu 2017. pokrenuta inicijativa za povećanje koeficijenata.
'Želimo bolji materijalni status i veća prava. Danas je premijer izjavio da su nepravedno određeni koeficijenti u javnim službama i da će se o tome pričati. Mi smo već pričali o tome. Imali smo velike razgovore i više od 600.000 zaposlenika u sustavu bilo je za povećanje koeficijenata. Nemojte nas ponižavati', rekla je Tuškan.
Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je da je premijerov prijedlog nekorektan.

 

'Ovo je poruka poluupućenoj javnosti, pokušaj da se obmani dio javnosti na vrlo perfidan način. Mislit će da on izlazi u susret nama, a mi nastavljamo sa štrajkom. Na to bi se mogao okačiti HNS da ostane u Vladi, vidjeli smo da je i Batinić rekao da je taj prijedlog u redu. Ali to nije ono što smo mi tražili, ni ministrica Divjak. Ovo je politikantski prijedlog i može biti samo startni prijedlog za pregovore', ocijenio je Ribić.
'Ne može se zaostajanje naših plaća i koeficijenata riješiti tako da se svima povećaju osnovice. Slijedi se poltiika Zorana Milanovića. To je suludo. I sada premijer koji ima priliku to ispraviti, provodi politiku svima horinzontalno, istih želudaca. Pa to je socijalizam na kub!', kazao je Mihalinec.

 

 

Premijer Andrej Plenković najavio je jutros da će Vlada u izbornoj 2020. godini povećati plaću svim državnim i javnim službenicama i namještenicima za 6,12 posto, u tri vala od po dva posto. Sindikati u prosvjeti, međutim, ne traže povišicu već povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

 

Predstavljajući u Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu Vlade, Plenković je komentirao i štrajk u školama, kao i zahtjev za povećanje plaća u državnoj službi.
'Nakon povećanja plaća štrajk kojeg smo svjedoci nije opravdan. Dužnost je vlade da vodi računa o svim zaposlenima, ali da to bude održivo za porezne obveznike. Ponudit ćemo povećanje plaće u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicama i namještenicima, po tri vala od dva posto. Da bismo to mogli osigurati predložit ćemo odgađanje smanjenja stope PDV-a za jedan postotni bod. Istodobno smo svjesni da su brojni koeficijenti u državnim i javnim službama nepravedni i želimo riješiti i to pitanje. Angažirat ćemo stručnjake koji će nam pomoći da utvrdimo realnu složenost poslova', kazao je Plenković, najavljujući i povećanje neoporezivog dijela s 3800 na 4000 kuna, te povećanje minimalne plaće.

FOTO:RTL
 

Iz kategorije: Vijesti