Sidebar Menu

Datum objave: 09. Listopad 2019

HC nabavlja specijalno vozilo za detektiranje opasnih mjesta na hrvatskim cestama

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatske ceste  nabavljaju specijalno vozilo, vrijedno šest milijuna kuna, u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže, piše u srijedu Večernji list

 

U HC-u ističu da će vozilo imati i integrirani sustav zaštite pješaka koji će nakon što detektira pješaka automatski isključiti laser. GPS sustav pak imat će preciznost horizontalnog pozicioniranja plus/minus 10 milimetara, a vertikalnog do plus/minus 15 milimetara.

U Cestama napominju da će se podaci prikupljati automatski čak i u tunelima, u kojima nije moguće primijeniti klasične metode ili su jako skupe.
Specijalno vozilo nabavlja se u sklopu projekta 'Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama', koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a kojim će se sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture, veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.
Kako se u EU i Hrvatskoj sve veći naglasak stavlja na proaktivne mjere kojima je cilj detekcija lokacija ili dionica na kojima postoji potencijalni rizik nastanka prometnih nesreća, u HC-u ističu da će podaci prikupljeni specijalnim vozilom poslužiti i za provedbu upravo takvih mjera, neovisno o tome što na pojedinim lokacijama ili dionicama nije bilo prometnih nesreća, donosi Večernji list.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam