Datum objave: 27. Rujan 2019

Političari nam o ovome ne govore:Šibensko - kninska županija ima najviše socijalnih slučajeva u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija ima najveći udio stanovništva koji prima socijalnu pomoć u odnosu na sve druge županije u Hrvatskoj. Taj udio je u Šibensko - kninskoj županiji 3,6 posto, a primjerice u susjednoj Zadarskoj on iznosi samo 0, 8 posto. To su podatci koje je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i potvrđuje kako spadamo u najsiromašniju županiju unatoč tomu što vladajući političari stalno ističu da se gospodarstvo razvija i da građani sve bolje žive.

 

Inače, u Hrvatskoj nikada nije bio manji broj korisnika socijalne pomoći kao što je sada, pa ni u predkrizno vrijeme,
Na kraju 2018. godine bilo je 72 798 korisnika socijalne pomoći, 20 posto manje nego 10 godina ranije ili 40 posto manje nego 2003.

 

Socijalnu pomoć prima 1,8 posto stanovnika po čemu je Hrvatska pri dnu ljestvice u Europi, a u Šibensko - kninskoj županiji taj je postotak više nego dvostruko veći pa bi bilo dobro s govornica od političara čuti i analizu zbog čega je to tako i što poduzimaju kako bi se taj postotak smanjio, a ljudi mogli živjeti od svog rada. Činjenica je da u Šibensko - kninskoj županiji ima područja poput Kistanja, a da sve stanovništvo živi od socijalne pomoći. Primjerice, u tamošnjoj osnovnoj školi svi učenici od države dobivaju besplatne marende jer su socijalni slučajevi.
 

Iz kategorije: Vijesti