Datum objave: 15. Rujan 2019

KAJKAVSKE POPEVKE: Tri od pet najljepših kajkavskih popevki stvorili su Šibenčani

Diana Ferić
Diana Ferić

-Kroz Festival kajkavske popevke živi draga, domaća riječ, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na prekrasnim zagorskim bregima, kletima, pod brajdama, kad u ozračju kaja i popevka dohaja. Upravo zato, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskoga zagorja, kulture i jezične baštine, s velikim zadovoljstvom i posebnom čašću dodjeljujem Festivalu kajkavskih popevki Povelju Republike Hrvatske, kazala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na otvaranju 54. Festivala kajkavskih popevki u Krapini.
Krapinski festival zasluženo je odlikovan Poveljom Republike Hrvatske i s pravom se hvali svojom bogatom tradicijom i doprinosom hrvatskoj kulturi. Ponosan na Festival kajkavskih popevki treba biti i - Šibenik. Prema inventuri više od 1000 skladbi koje su tijekom protekle 54 godine izvedene na tom festivalu napravljena je top lista pet najljepših. To su:
-Dobro mi došel Prijatel
-Suza za zagorske brege
-Mi smo dečki
-Na Sleme
-Dugo me ni bilo

Na toj top listi najljepših od najljepših kajkavskih popevki čak su tri šibenske. Pjesme Dobro mi došel prijate i Suza za zagorske brege, pjevao je nezaboravni Šibenčanin Vice Vukov, a pjesmu Dugo me ni bilo, napisao je, skladao i pjevao drugi nezaboravi Šibenčanin, Arsen Dedić.
Na top listu 5 najljepših pjesama s Festivala kajkavskih popevki dala bi se staviti načelna primjedba. Naime uz poštivanje popularnosti pjesama Mi smo dečki i Na Sleme, one ipak nisu u rangu treće Vicine najljepše kajkavske popevke svih vremena, a to je pjesma Vužgi. Osim toga Vice je, kako je to rekla predsjednica Grabar Kitarović, očuvanju tradicije Hrvatskoga zagorja, kulture i jezične baštine, ali i hrvatskog domoljublja zadužio još jednom pjesmom koju je izveo upravo na Festivalu kajkavskih popevki. Riječ je o pjesmi Hrvatski kraj. Osim toga mjesto među najljepšim kajkavskim popevkama ima predivna balada Oko jene hiže za koju je stihove napisao Dragutin Britvić, aranžman i glazbu Arsen Dedić, a pjeva je šibenska nevista Gabi Novak:
Oko jene hiže navek tiči lete, kresnica na coklu celu noć blešći.Tam te bude zemla zibala kak dete,tam v zelenoj zipki domovina spi
Festival kajkavske popevke, manifestacija koja čuva i njeguje ljepotu i bogatstvo hrvatskog jezika bogatog narječjima na kojima su stoljećima stvarana sjajna književna djela koja su obogatila hrvatsku kulturu, diše i duhom i dahom Šibenika. Raspjevanom Šibeniku i njegovoj glazbenoj kulturi to je možda i jedno od najvećih nacionalnih priznanja.

Ovdje podsjećamo na divnu kajkavsku popevku Oko jene hiže u interpretaciji šibenske neviste Gabi Novak, a Vicu i Arsena možete čuti na našem Facebooku. 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti