Datum objave: 13. Rujan 2019

Pohvalili se turističkim uzletom:U Šibeniku u 8 ovogodišnjih mjeseci boravilo 9 posto turista više nego lani

Diana Ferić
Diana Ferić

Da je Šibenik destinacija koja svoju turističku ponudu kontinuirano proširuje i koju iz godine u godinu posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju potvrđuju i da ga je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 246.577 turista što je 9 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnika Željka Burića i direktora TZ Grada Šibenika Dina Karađole koju su održali na jednom od šibenskih originalnim mjesta - konobi Marenda.


„Najnoviji podaci o turističkim dolascima i noćenjima za Grad Šibenik pokazuju kako su izvrsni turistički rezultati nastavljeni i u kolovozu pa je, samo u ovom mjesecu, grad posjetilo 70.466 turista što je 10 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine. Šibenik postaje nezaobilazna turistička destinacija, a to nam je i bio cilj.“, rekao je direktor TZ Dino Karađole.
Povećanje je zabilježeno je i u noćenjima pa je u Šibeniku u kolovozu noćilo 382.625 gostiju, odnosno tri posto više u odnosu na lanjski kolovoz. Najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti kojih je bilo 62.655, od čega najviše državljana Njemačke (71.893 noćenja), Poljske (34,240) te Velike Britanije (24.140). Domaćih gostiju u kolovozu je bilo 7.811 te su ostvarili 38.413 noćenja. Vrijedi istaknuti kako se Šibenik, prema aktualnim podacima HTZ-a, i u kolovozu našao na ljestvici top 10 hrvatskih destinacija koje biraju domaći gosti.

 

“Brojke potvrđuju da je turistička ponuda u Šibeniku iz godine u godinu sve bolja i na to smo jako ponosni. Trudimo se razvijati raznovrsnu ponudu kojoj je zajednički nazivnik kvaliteta. Bogata kulturno – povijesna baština, festivalska ponuda, razvoj kongresnog i nautičkog turizma razlozi su da nas kao destinaciju biraju domaći i strani gosti, obitelji s djecom, poslovnjaci i mladi ljudi”, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 

Vodeći pružatelji smještajnih kapaciteta i dalje su šibenski hoteli koji su ostvarili 127.677 noćenja, što je porast od šest posto u odnosu na lanjski kolovoz i rezultat koji Šibenik svrstava među 10 destinacija Hrvatske prema hotelskom turističkom prometu. Za dva posto veći je i broj noćenja u kampovima na području Grada Šibenika u kojima je samo u ovom mjesecu noćilo 91.059 gostiju, dok je u segmentu privatnog, obiteljskog smještaja noćilo 150.198 gostiju, odnosno jedan posto više nego prošle godine. Značajno povećanje broja noćenja ostvareno je, u segmentu privatnog smještaja, na području naselja Dubrava gdje je zabilježeno 21 posto više gostiju u odnosu na isti mjesec lani.

 

Na razini godine, u prvih osam mjeseci ove godine Šibenik je kao turističku destinaciju biralo 246.577 gostiju, što je čak 9 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a od čega je bilo 208.226 stranaca. Promatrajući razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine, u Gradu je boravio 38.351 domaći gost, što je rezultat koji Šibenik smješta među deset hrvatskih destinacija koje biraju domaći gosti i u tom razdoblju, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

 

Iz kategorije: Vijesti