Datum objave: 12. Rujan 2019

HNK Šibenik prodan tvrtki "Paramount" i Pankaju Gupti,većina oporbe suzdržana uz "naknadnu pamet"

Diana Ferić
Diana Ferić


Većinom glasova i to vladajućih vijećnika i oporbenog Rikarda Marenzija iz ŠGF -a danas je na sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika prihvaćeno da se HNK Šibenik proda tvrtki Paramount za 105 000 kuna i uz pravo da narednih 23 godine suvereno upravljaju dvama stadionima - stadionom na Šubićevcu i "Ljubicom" u Crnici. Prihvatili su prijedlog Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja po raspisanom Javnom pozivu za javno prikupljanje ponuda za kupnju dionica Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik s.d.d. u vlasništvu Grada Šibenika koje im je uputilo posebno višestranačko povjerenstvo. Ono je imalo zadaću da odabere najpovoljnijeg kupca nakon što je bio raspisan natječaj za prodaju dionica HNK Šibenik, a javila se, kao što je poznato, samo tvrtka Paramount osnivači koje su Mateja Plenča iz Šibenika i poduzetnik iz Arapskih emirata Pankaj Gupta. Zanimljivo je da je danas ruku za tu prodaju podigao samo Marenzi, a svi ostali oporbeni vijećnici koji su sudjelovali i u radu Povjerenstva su bili suzdržani, vjerojatno zbog toga što su naknadno shvatili da se ne prodaju samo dionice HNK Šibenik nego da novi vlasnik za 105 000 kuna dobiva i pravo korištenja dvaju stadiona na kojima može raditi što želi. Poznato je da od oporbe u Povjerenstvu nije sudjelovao samo Ivo Glavaš iz MOSTA koji je danas već na aktualnom satu napustio sjednici kazavši da je predložena prodaja jedna od najvećih afera možda i u hrvatskom sportu i da ne može gledati da vijećnici za nju podižu ruke.

 

 

Na početku rasprave o toj temi javio se Anton Dobra (BM 365) koji je kazao da on je za prodaju HNK Šibenik, ali da je krajnje skeptičan prema načinu na koji se to radi. "Mi govorimo o prodaji, ali ne i o kakvoj je prodaji riječ. Istina je da kupac za 105 000 kuna plaća dionice nominalne vrijednosti oko 60 milijuna kuna i dajemo se na 23 godine pravo korištenja vrijednih objekata - nogometnih stadiona i Upravnu zgradu. On s tim objektima može raditi što hoće. Grad Šibenik će nastaviti plaćati i milijun kuna omladinski pogon. Meni je sve to neprihvatljivo", kazao je Dobra. Reagirao je Tihomir Paškov, pročelnik Ureda za gradsku imovinu koji je izradio Ugovor, a koji je kazao da Dobra manipulira s činjenicama i da je to što on primjećuje bilo u javnom pozivu. Ukazao je tada na nešto o čemu vijećnici nisu do sada vodili računa, a to je da je to pravo korištenja preneseno iz Ugovora koji je još 2012. godine Grad Šibenik potpisao s HNK Šibenik.
"Ti su se uvjeti mogli promijeniti 2017. kada je objavljen prvi natječaj za prodaju HNK Šibenik, a sada je kasno. Pitanje je bi li dobili kupca da smo ih mijenjali", naglasio je Paškov.

 

 

 Dobra mu je odgovorio da želi odgovornost za prodaju kakva je predložena prebaciti na Povjerenstvo , kao da su oni ti koji prodaju HNK Šibenik. "Ugovor ste sastavili upravo vi, a mi smo imali zadaću samo izabrati najpovoljnijeg kupca. Mi smo se upravo založili za to da ovaj Ugovor dođe pred sve vijećnike i da se točno vidi što se radi", odgovorio je Dobra.


I Iris Ukić Kotarac je ukazala na taj problem prepuštanja vrijednih objekata za malo novca smatrajući da su se nekim aneksom mogli mijenjati uvjeti davanja prava korištenja stadiona pa i ugraditi stavku da Grad Šibenika za svoje potrebe može dobiti te stadione besplatno.
"Ovako dajemo za budzašto na korištenje gradsku imovinu,a mi smo u Povjerenstvu trebali biti samo paravan za to", kazala je.
Nakon što je Dobra ustvrdio da se za 105 000 kuna kupac dobiva puno gradonačelnik Burić je izašao za govornicu i kazao:
"Pa vi se gospodine Dobra stalno hvalite da ste uspješan poduzetnika pa predlažem vam da vi kupite HNK -a Šibenik kada mislite da je to za kupca dobar posao,a ja ću predložiti mojim vijećnicima da poništimo natječaj".

 

 

Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se dogodilo da je Dobra "prihvatio igru" i pristao na tu ponudu, ali on je nasuprot tome reagirao emotivno spočitavši gradonačelniku da stalno podučava vijećnike što im je činiti, a da na to nema pravo.

"Nikog ja ne podučavam ni ne napadam, ali ako očekujete da imate gradonačelnika budalu to neće ići. Dobivate odgovore kakva na vaša pitanja zaslužujete jer ponavljam- svakome tko misli da je ova prodaja za kupca dobar posao poručujem da se javi i on kupi HNK Šibenik. Mislite li da je ovo bila prva ponuda? E pa nije. Javljali su se i prije neki potencijalni kupci, ali su odustajali. HNK je ostvario gubitak od oko 7 milijuna kuna i treba to pokriti".
Vijećnik HSS -a Milorad Mišković Kasper također je primijetio da je kupac dobro prošao time što je za 105 000 kuna dobio pravo korištenja objekata na kojima može itekako zaraditi, a sve troškove vratiti prodajom, kako je kazao dvojice igrača. "Činjenica je da mi zapravo kao da prodajemo i te stadione jer ih više ne možemo koristiti. Razmišljate li i što će biti s 10 ljudi koji rade na njihovom održavanju jer sutra novi vlasnik to može povjeriti nekom drugom", upitao je Kasper.
Tihomir Paškov je sve to nazvao politikantstvom kazavši da je stvarna vrijednost kluba i manja od 100 000 kuna.

 

Vijećniku Daliboru Peraku nikako nije bilo prihvatljivo da Grad Šibenik prodajući HNK Šibenik uz Ugovor iz 2012. o pravu korištenja dvaju stadiona nema u tom razdoblju nikakva prava na njima niti ih na bilo koji način može koristiti.

 

Vijećnik HRAST -a Nenad samardžija je primijetio kako u Ugovoru o prodaji nema jamstava da će kupac poboljšavati uvjete treninga i natjecanja omladinskom pogonu kao što je to slučaj u Istri.
Najbenevolentniji među oporbenim vijećnicima bili su Rikard Marenzi koji je rekao da je Ugovor o prodaju dobar i transparentan, ali da bi jedino, radi budućih izdvajanja koja će Zajednica sportova određivati za HNK Šibenik koji ima poseban status jer je nogomet proglašen strateškim sportom, u Ugovor o prodaji trebalo staviti da kupac mora prihvatiti sve buduće odluke koje bude donosio Grad vezano za to financiranje.

 

Ljubica Kardum(HSU) koja je bila predsjednica Povjerenstva kazala je kako će biti suzdržana jer se nisu uvažile njezine primjedbe na temelju kojih je natječaj treba biti poništen, a zamjerila je Tihomiru Paškovu što je danas prepotentno odgovarao na pitanja vijećnika.

 

Joško Šupe iz SDP -a je primijetio kako nema potrebe "plakati za prolivenim mlijekom" niti sada vrijedi naknadna pamet koju neki pokazuju. "Mi sada rješavamo ono što je netko upropasti i spašavamo HNK Šibenik, a taj netko je župan Goran Pauk. Klub je uništen kada je on bio u upravi", zaključio je Šupe.
 

Odluka Gradskog vijeća nije dovoljna da bi  Paramount  preuzeo HNK Šibenik jer je još potrebna suglasnost  državnog Povjerenstva za profesionalni sport.

Iz kategorije: Vijesti