Datum objave: 11. Rujan 2019

Mladić sa Zlarinu nakon operacije krajnika iznenada preminuo od edema pluća, ali ne zna se što ga je izazvalo

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je, kako javlja HINA, potvrdio da je, prema dosadašnjim nalazima obdukcije, 19 - godišnjak u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika umro od endema pluća, ali ne zna se kako je do njega došlo. Izrazio je sućut obitelji , potvrdivši da je u obdukciji pronađen edem pluća za sada nepoznatog uzroka, te da povjerenstvo u bolnici analizira nalaze obdukcije, a inspekcija još nije poslana. Takav slučaj smrti ne bilježi s eu Dalmaciji već 60 godina. 

"Inspekcija još nije poslana, sada radi povjerenstvo u bolnici, analiziraju se nalazi obdukcije. Makroskopski, to je edem pluća, voda u plućima. A zašto se to dogodilo, još je otvoreno pitanje", rekao je ministar Kujundžić na upite novinara uoči užeg kabineta Vlade.

Izrazio je žaljenje i sućut obitelji 19-godišnjeg mladića sa Zlarina, koji je prošli tjedan umro u šibenskoj bolnici. Rekao je da se čuo s ravnateljicom šibenske bolnice te da je upućen u događaje. Mladić je u šibensku bolnicu došao na rutinski zahvat tonzilektomije. Operacija je prošla dobro, nakon pola sata zatajilo mu je srce, a liječnici su ga pokušali reanimirati, ali bezuspješno.
 

Mladićev djed je ua Slobodnu dalmaciju opisao što se događalo s njegovim unukom:

 

- Moj se unuk liječio od streptokoka. Liječio ga je naš prijatelj pedijatar koji radi i živi u Chicagu, a na Zlarinu ima kuću. Mom je unuku bilo bolje tijekom tog liječenja i problemi vezani uz streptokok su nestali. No, kada je naš prijatelj liječnik ove godine došao iz Chicaga, zamolio nas je da mali izvadi krv kako bi mu vidio nalaz krvne slike. Ono što je on rekao, mi smo i uradili. U krvnom nalazu je pronađena određena količina streptokoka i onda nam je liječnik iz Chicaga preporučio operaciju krajnika kao mogućnost da se mali riješi streptokoka - ispričao je djed preminulog mladića.


Iako tijekom života mladić nije imao velikih problema s krajnicima, obitelj je prihvatila operativni zahvat, mladić je obavio predoperacijske preglede i čekao operaciju.

- Oko 16.15 sati nam je banuo sin sav u suzama i počeo vikati da je mali mrtav. Brže-bolje sam otišao u bolnicu i unuka zatekao mrtvog, umotanog u plahtu, na krevetu, a na ustima sam mu vidio malo krvi. Tražio sam liječnika i glavnu sestru da mi pojasne što se dogodilo te sam ih upitao je li bilo problema tijekom operacije. Rekli su mi da oni to ne znaju. Obećali su nam definitivni patološki nalaz do petka pa ćemo onda vidjeti što i kako dalje i hoćemo li tužiti bolnicu. U ovom patološkom nalazu koji smo dosad dobili ima podosta ‘crnih rupa’ pa bismo voljeli kada bi nam ih netko pojasnio. Unuk mi nikad nije bio bolestan, samo želimo znati istinu - kaže djed.

Iz kategorije: Vijesti