Datum objave: 02. Rujan 2019

Samo su još dva dana do početka FALIŠ-a na koji stiže i poznati teoretičar ljevice Enzo Traverso

Diana Ferić
Diana Ferić

Gostovanje Enza Traversa, talijanskog povjesničara, profesora na Sveučilištu Cornell i autora intrigantnih i važnih djela „Melankolija ljevice“ i „Nova lica fašizma“ na ovogodišnjem, 7. FALIŠ -u (Festivalu alternativne ljevice) koji počinje u srijedu, 4. rujna u Šibeniku počinje 7. Festival alternative i ljevice Šibenik iščekuje se s posebnim zanimanjem. Taj nekadašnji ljevičarski aktivist i bivši sveučilišni profesor u Francuskoj, danas profesor na sveučilištu Cornell u Sjedinjenim Državama, unosi velike političke ideje i strast u globalne rasprave, od rekonstrukcije ljevice preko populističkih izazova do definiranja “nove desnice”.

FALIŠ će ove godine na šibenskom trgu Mala loža (Trg Ivana Pavla II.) okupiti niz povjesničara, pisaca, filozofa i sociologa iz cijele Europe. Tema ovogodišnjeg FALIŠ-a je Populizam – narod i njegove ideologije, s naglaskom na razloge uspona populističkih stranaka u  Europi.

 

Tako će u Šibeniku ove godine gostovati i povjesničarka Dubravka Stojanović, filozof Žarko Paić i teolog Pantelis Kalaitzidis.

Na FALIŠ-u će se govoriti i o 30 godina od rušenja Berlinskog zida, povijesnom događaju velikog simboličkog značenja koji su pratila i velika očekivanja, posebno u socijalističkom bloku država. Neke od tih  zemalja prošle su brutalne ratove, sve su prošle proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma i iracionalizma u znanosti. O tome što je pošlo po krivu govorit će književnica Christine Koschmieder, povjesničar Tvrtko Jakovina, antropolog Ivan Čolović, publicisti Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, kustosica Dragana Modrić, publicistica Ivana Biočina i sociologinja Inga Tomić-Koludrović.

 

Organizatori najavljuju i veliki intervju FALIŠ-a – sa Šibenčaninom Igorom Mandićem razgovarat će književna kritičarka Katarina Luketić – zatim izložbu fotografija prerano preminuloga fotoreportera Hrvoja Polana, kao i promociju fotomonografije „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina“, koju je napravio zajedno s Viktorom
Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, promociju „Knjige o jugu“ Jurice Pavičića i razgovor s jednim od najvećih svjetskih ratnih fotoreportera Damirom Šagoljem.
 

Iz kategorije: Vijesti