Četvrtak, 22 Kolovoz 2019 14:53

Je li moguće da su more u šibenskoj luci zagadile fekalije iz gradskog kolektora?

Napisala: 
Je li moguće da su more u šibenskoj luci zagadile fekalije iz gradskog kolektora?

 Lučka kapetanija u Šibeniku nije utvrdila kako je došlo do zagađenja mora fekalijama na zapadnom dijelu šibenske luke u subotu ujutro, a isključili su mogućnost da je krivac bilo koje plovilo koje se u to vrijem na tom području zateklo. Sumnja se da su fekalije dospjele u more s kopna i to iz sustava prikupljanja otpadnih voda Grada Šibenika za što je nadležna Državna vodopravna inspekcija. To stoji u službenom odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva mora i infrastrukture.

"Nadležna Lučka kapetanija Šibenik  je 17. kolovoza ove godine, u 11.25 sati zaprimila dojavu o pojavi mrlje smeđe boje na morskoj površini, u zapadnome dijelu luke Šibenik, odnosno, u lučkom području kojim upravlja Lučka uprava Šibenik, u neposrednoj blizini gata Vrulje. Slijedom zaprimljene dojave službenici LK Šibenik isplovili su u izvid na dojavljenu poziciju gdje su ustanovili postojanje navedene mrlje, koja je upućivala na onečišćenje fekalnim vodama.

Tijekom izvida, u perimetru oko uočene mrlje nisu zatečeni drugi plovni objekti, osim jednoga putničkog broda, koji se nalazio na vezu, ali s obzirom na udaljenost broda u odnosu na poziciju onečišćenja, isti nije povezan uzročno – posljedično u smislu nastanka onečišćenja.

Nastavno na navedeno, obavještavamo vas kako Lučka kapetanija Šibenik nije utvrdila izvor onečišćenja mora, niti je povezala predmetno onečišćenje mora s nekim određenim plovilom. Također, obavještavamo vas kako je Lučka kapetanija Šibenik 18. kolovoza 2019. godine ponovno izvršila izvid u predmetnom području, kojom prilikom nije uočeno onečišćenje mora u smislu mrlja, a koje bi ukazivalo na prisutnost fekalnih onečišćivača.

Zaključno, ovom prilikom ističe se kako se u luci Šibenik povremeno znaju pojaviti mrlje na moru, za koje se pretpostavlja da su najvjerojatnije posljedica prelijevanja iz sustava prikupljanja otpadnih voda Grada Šibenika, odnosno s kopna. S tim u vezi obavještavamo vas kako se kod onečišćenja mora iz izvora na kopnu nadležnost postupanja nalazi u djelokrugu Državne vodopravne inspekcije"; stoji u njihovom priopćenju.

Istražujemo ovu temu dalje jer je važno utvrditi kako je moguće da fekalije u more dospiju iz gradskog kolektora.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!