Datum objave: 27. Srpanj 2019

Branimir Zmijanović (HDZ) izabran za predsjednika Vijeća Starog grada zahvaljujući suradnji s HSS -om

Diana Ferić
Diana Ferić

Izbjegnuto je ponavljanje izbora za članove Vijeća  gradske četvrti Stari grad jer je u trećem, zadnjem pokušaju na konstituirajućoj sjednici za predsjednika izabran Branimir Zmijanović iz redova HDZ- a, uz potporu vijećnika HSS -a Davora Živkovića. Protiv je bio jedino Goran Radin s liste HSU - SDP, a dvije vijećnice NL Stipe Petrine nisu bile na sjednici jer je termin održavanja naglo promijenjen i nisu ga mogle uskladiti sa svojom obvezama. Prema izjavi koju je predsjednik dao novinarima HDZ je postigao dogovor sa Živkovićem:

 

" Imam jaku podršku kolega iz HSS-a s kojima sam dogovorio plan i vrlo jaku inicijativu te mislim da ćete vrlo brzo otkriti što je bilo iza onoga što je dovelo do podrške HSS-a. Zapravo je to paradoks s obzirom na odnos te dvije stranke na nacionalnoj razini. Kako ljudi čine politiku, Živković i ja smo dogovorili neke stvari za zaštitu četvrti, obvezali smo se jedno drugome da ćemo poštivati prijedloge i ideje drugoga i ne voditi računa o partikuliranim stranačkim interesima. To je ključ našeg osnovnog sporazuma kako bi me podržao", kazao Zmijanović za ŠibenikIN po završetku sjednice.

 

Zanimljivo je da je naglo bio promijenjen termin održavanja sjednice. Naime, najprije je poslan službeni poziv da će se sjednica održati u petak, 26. srpnja u 13 sati. Međutim, vijećnike je u petak tajništvo Grada Šibenika telefonski obavijestilo da se termin pomiče na 19 sati, bez ikakvog obrazloženja. Dvije vijećnice iz redova Nezavisne liste Stipe Petrine, koja je na izborima, dobila nakon HDZ -a najveći broj glasova, Vanja Dadić i Silva Guberina, zbog neodgodivih obveza nisu mogle doći u to promijenjeno vrijeme tako da je izbor obavljen bez njih. Iris Ukić Kotarac je u ime NL Stope Petrine tražila od tajnika Grada Šibenika obrazloženje zbog čega je termin promijenjen, a u odgovoru stoji samo da je promijenjen, ali ne i zbog čega tako da su oni uvjereni da je riječ o manevru.

 

U početku se mislilo da će oporbene stranke NL Stipe Petrine, HSS i koalicija HSU - SDP dati predsjednika iz svojih redova jer u odnosu na HDZ imaju većinu. To je trebala biti Vanja Dadić no tome se usprotivio Davor Živković (HSS) koji je htio tu funkciju, a oboje su tvrdili da su ih HSU i SDP obećali podržati. No na prva dva pokušaja konstituiranja Vijeća u Starom Gradu vijećnici te koalicije nisu se pojavili jer su izabrani s liste dali ostavku,a stranke nisu napravile što je trebalo tako da su se "smiješili" novi izbori.

 

U polemici na Facebooku u kojoj se Živkovića proziva da je pristao na suradnju s HDZ -om, a da je istodobno odbio prijedlog da s Vanjom Dadić podijeli mandat predsjednika na po dvije godine on je uz ostalo ustvrdio da je izabrao tu varijantu da ne bi došlo do novih izbora na kojem bi, smatra on, HDZ. dobio većinu. "Predsjednik je postao Branimir, na temelju dogovora "bim bam bum", a to je pošteno. Ti i ja smo puno razgovarali o tvom lutku kojim upravlja Iris, žao mi je što ti to još ne razumiješ. Zadnji put na Gorici smo pričali, ako idemo na ponovljene izbore HDZ će imati više od 4 vijećnika, i oko toga smo se složili", napisao je u odgovoru na objavu Boženi Dulibić, aktivistici iz Starog Grada, prozvavši Vanju Dadić koja je poznata na jasnom iznošenju svojih stavova i reakcijama na niz problema u Starog gradu da je "lutak na koncu" Iris Ukić Kotarac.

 

Zamoli smo Iris Ukić Kotarac da komentira tu situaciju i njezin rasplet.

 

"Često se (djetinja) ambicija opravdava višim ciljevima, a vlastiti potezi, koliko god bili nemoralni, racionaliziraju osuđujući i podcjenjujući druge. Činjenica je da je na izborima najlošije plasirani kandidat budući predsjednik vijeća gradske četvrti. To je simbolika i dokaz politike na hrvatski načina. Kod nas se doktoriralo na temu "politika je kurva". Živkovic je pošto poto htio biti "predsjednik" (nečega). Prvi put je i uspio. Pitanje je kako i na koji način. HDZ je znao koje su Živkovićeve boljke i to je iskoristio za svoj cilj - većinu u vijeću, bez obzira koliko politika HSS i HDZ na državnoj razini ide u dijametralno suprotnom odnosu. Upravo je ovo primjer na koji način se HDZ svih ovih godina uspješno održava na vlasti i zašto Hrvatska propada. Netko se uvijek na ovaj ili onaj način proda. Neki traže novac, posao a drugi titulu "predsjednika". Svak koji smatra da se takva mašinerija može mijenjati "iznutra" vara se i racionalizira vlastite tužne postupke. Integritet, dostojanstvo i karakter ne mogu se kupiti i zbog toga je gospođa.Dadić imala i ima nasu podršku", ističe Iris Ukić Kotarac.

 

Neki se pitaju zbog čega toliki interes za vođenje jedne gradske četvrti kada ionako sve odluke donosi vodstvo Grada na čelu s gradonačelnikom Burićem. HDZ -u je očito bilo jako stalo da ima kontrolu u toj vrlo važnoj četvrti koja pokriva povijesnu jezgru i koja je bremenita problemima, a oni koji misle da se njome mora upravljati drukčije i uvažavati stavove građana željeli su to pokazati i dati do znanja gradskoj upravi da moraju slušati i njihov glas. 

Iz kategorije: Vijesti