Datum objave: 12. Srpanj 2019

U Šibeniku u lipnju 12 posto više turista i turističkih dolazaka

Diana Ferić
Diana Ferić

Najnoviji podaci Turističke zajednice grada Šibenika o dolascima i noćenjima turista potvrđuju da je grad Šibenik postao nezaobilazna turistička destinacija koja se ističe strateški promišljenim razvojem turizma, a osim ponude temeljene na povijesnoj baštini i kulturi, Šibenik je danas sve prepoznatljiviji i u drugim segmentima turizma, primjerice kongresnom i nautičkom turizmu, objavljeno je na službenim stranicama Grada Šibenika.

 

U lipnju je tako zabilježeno čak 12 posto više dolazaka te 12 posto više noćenja u odnosu na lani.

 

U ukupnim brojkama, ostvareno je 45.283 dolazaka te 179.824 noćenja, pri čemu je značajan rast zabilježen u svim tipovima smještaja – hotelskom, privatnom te u kampovima. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, zatim Poljske te Velike Britanije. Odlični pokazatelji rezultat su činjenice da je u lipnju održana šestodnevna regata D-Marin ORC Svjetskog prvenstva, kad je Šibenik bio središte okupljanja najboljih svjetskih nautičara te razvoj kongresnog turizma.

 

U prvih šest mjeseci ove godine Šibenik je posjetilo 110.422 turista, što je čak 10 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

 

„Šibenik svoju turističku priču ne gradi oslanjajući se samo na sunce i more. Postignuti uspjeh rezultat je brojnih aktivnosti i projekata koje u kontinuitetu već godinama potičemo na području grada.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

 

Od siječnja do kraja lipnja ove godine Šibenik je ostvario 342.894 noćenja, što je 2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pri čemu je čak 11 posto više noćenja ostvareno u privatnom smještaju. U kampovima je ostvareno 80.003 noćenja, što predstavlja povećanje od tri posto, dok je hotelski smještaj s 185.818 noćenja ostao na istoj razini kao prošle godine.

 

Šibenik su u najvećem broju posjećivali stranci, njih 85.694 ili 82 posto, koji su ostvarili 281.188 noćenja, a među kojima su i u ovom periodu najbrojniji bili državljani Njemačke (19,7 posto), Poljske (7,05 posto) te Velike Britanije (5,35 posto). No nije zanemariv niti broj domaćih turista koji su odabrali Šibenik za svoj odmor pa je tako 24.728 domaćih gostiju ostvarilo 61.706 noćenja ili 18 posto od ukupnog broja noćenja.

 

Porast broja noćenja i dolazaka bilježe i naselja na području Grada Šibenika koja imaju samostalne turističke zajednice (Grebaštica, Brodarica - Krapanj i Zlarin ), a koji su u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili 5 posto više noćenja (46.758) te 17% više dolazaka (10.156) nego u prošloj godini.

 

Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima iskazao je i direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole.

 

„Drago nam je što Šibenik iz godine u godinu produžuje trajanje turističke sezone te vjerujemo kako će se pozitivne brojke nastaviti i u narednim mjesecima.“, kazao je Karađole.  

Iz kategorije: Vijesti